Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det finns ett stort intresse för veterantraktorer”

På lördag slog Simmelsberga gård utanför Kågeröd upp portarna till Dutradagen. Och folk vallfärdade till gården för att titta på gamla traktorer.

– Det här är ren nostalgi för mig, säger Stig-Arne Nordbeck.
Helena Esbjörnsson på Simmelsberga gård arrangerar Dutradagen tillsammans med sin man Christer Esbjörnsson, vars pappa var den som började importera Dutra-traktorer till Sverige.Bild: Stefan Lindqvist
Dutra var en ungersk traktortillverkare som var igång från slutet av 1950-talet till en bit in på 70-talet. Deras gamla traktorer är idag eftertraktade bland samlare och varför det hålls en Dutradag på Simmelsberga gård har en enkel förklaring.
– Min mans far importerade Dutra från Ungern under många år. Sen har Christer själv samlat på traktorerna. Och numera finns det ett stort intresse för veterantraktorer, säger Helena Esbjörnsson, som tillsammans med maken Christer Esbjörnsson driver Simmelsberga gård.
Det var gott om folk och gott om gamla traktorer när Dutradagen hölls på Simmelsberga gård utanför Kågeröd.Bild: Stefan Lindqvist
Årets Dutradag är den sjunde i ordningen.
– Vi håller den vart tredje år. Förra gången kom det runt tusen personer och vädret i dag är ju bra så det blir säkert något liknande, säger Helena Esbjörnsson.
Norska familjen Wiig från Oslo passade på att åka traktorsläp under Dutradagen.Bild: Stefan Lindqvist
Riktigt långväga gäster är familjen Wiig från Oslo.
– Fast vi har inte bara åkt hit för den här dagen. Vi är på födelsedagskalas hos släktingar och så fick vi höra om den här dagen och tänkte "varför inte?", säger Erling Wiig, när han och Synnøve, Lisa och Erling Johan Wiig hoppar ur traktorsläpet tillsammans med släktingarna Jakob och Agnes Heine.
Thor Svensson och Stig-Arne Nordbeck njöt av veterantraktorerna. Till höger den Parca 714 som Stig-Arne senast körde 1969.Bild: Stefan Lindqvist
Förutom Dutra kunde besökarna även se en rad andra veterantraktorer av olika modeller och märken. För Stig-Arne Nordbeck var dagen lite extra speciell.
– Jag ska för första gången på 50 år köra en Parca 714. Det här är ren nostalgi för mig, säger Stig-Arne Nordbeck.
– På den tiden tillverkade Parca Europas största traktorer. De kunde dra en åttaskärig plog, tillägger han.
Bland alla veterantraktorer hade även en betydligt mordernare Fendt smugit sig in.Bild: Stefan Lindqvist
Gå till toppen