Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Driftskostnader ska minska – nu utreds sparförslag

Sju miljoner årligen vill kommunen spara in. Målet är att få ner driftskostnaderna. Nu ska olika sätt att spara utredas. Det handlar bland annat om biblioteksfilialer, omorganisation och kommunala bolag.

Bakgrunden till sparförslagen handlar dels om att ekonomin inte lever upp till de krav på god ekonomisk hushållning som fullmäktige enats om ska gälla, enligt revisorernas granskning av bokslutet för 2018.
Kommunen klarar till exempel inte målet att resultatet ska vara positivt och minst 2 procent av skatter och statsbidrag. Där når man bara upp till 0,7 procent.
Sparplanerna grundar sig också i en förväntan på sämre konjunkturläge, och en befolkning med fler barn och äldre och färre i arbetsför ålder.
Förslagen som utarbetats på förvaltningen har reviderats på vägen och de punkter som den styrande politiska minoriteten ställt sig bakom ser något annorlunda ut.
– Det är den bedömningen vi gjorde att det är de förslagen vi vill gå fram med, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S).
Förvaltningens förslag om att driva delar av vård och omsorg som ett helägt kommunalt bolag har blivit ett bredare utredningsuppdrag att titta generellt på möjligheter med bolagsform.
– Det är förändrat till att man kan titta på alla våra verksamheter, säger Anders Månsson.
Andra sparförslag som nu ska bedömas rör bland annat biblioteksfilialerna i Ekeby och Billesholm, gemensam organisation för drift, skötsel och underhåll av fastigheter, samt möjligheter att sälja fastigheter som inte behövs i verksamheten.
Sverigedemokraterna har redan tidigare lagt ett eget yrkande som ligger närmare förvaltningens ursprungliga förslag. Förutom SD reserverade sig också Moderaterna när sparförslagen togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan.
Nu skickas uppgiften att utreda sparförslag ut på remissrunda till berörda nämnder och styrelser.
– Vi har inte tagit ställning. Vi vill ha tillbaka hela underlaget. Det är då vi kan se vad som är genomförbart, säger Anders Månsson.
I augusti ska bedömningarna av möjligheterna att spara redovisas till kommunstyrelsen.
Gå till toppen