Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Folkfest och löparglädje i Helsingborg när starten gick för Springtime

De sprang med kollegor, vänner eller klasskompisar. De sprang för att slå personligt rekord, eller för att bara ta sig i mål, för gemenskapen eller för att samla in pengar till välgörenhet. På lördagen gick årets Springtime av stapeln.

Klockan 15.30 gick starten. 2 700 löpare var anmälda i förväg till Helsingborgs årliga löparfest.Bild: Niklas Gustavsson
Det vimlade av löpsugna på Sundstorget och i Norra hamnen. Klockan 15.30 gick första starten i Helsingborgs stora löparfest Springtime.
En av dem som var redo att ge sig ut i banan i första startgruppen var Johan Samuelsson. Han gick ut med målsättningen att ta sig i mål på under 39 minuter.
– Jag tävlar inom triathlon och tränar varje dag för att hålla i gång, säger han.
Fem eller tio kilometer är sträckorna som deltagarna springer i det årliga loppet. Redan innan uppvärmningen drog i gång var det full aktivitet på Sundstorget, där det även bjöds på musik och tävlingar för stora och små.
Johan Samuelsson håller fötterna i gång redan innan loppet. Han springer med kollegorna från Klippan safety, och har målet högt ställt.Bild: Niklas Gustavsson
Lärare och studenter från Sundsgårdens folkhögskola laddade upp tillsammans inför starten.
– Vi brukar alltid vara några från skolan som ställer upp. Vi tränar tillsammans, och de som inte är med och springer kan komma hit och heja, säger läraren Sara Thim.
Studenterna Rebecka Widell och Ellen Camén är taggade.
– Jag har ätit fullkornspasta, och så blev det gröt till frukost, säger Rebecka Widell om uppladdningen.
– Det blir alltid roligare att springa när man har ett mål, och när det är fullt med folk omkring en, säger Ellen Camén.
En som är lite mer nervös är Kamalesh Behera, som springer med kollegorna från Capgemini.
– 10 kilometer är långt för mig. Men jag tror att jag klarar det. Jag har sprungit fem, sex kilometer innan, säger han.
Rebecka Widell, Sara Thim och Ellen Camén är redo för årets lopp. Sundsgårdens folkhögskola ställde upp med totalt tre lag på de två sträckorna.Bild: Niklas Gustavsson
Anandan Palani, hans dotter Sadhana Anandan och Kamalesh Behera laddar upp på Sundstorget.Bild: Niklas Gustavsson
Att springa ett lopp tillsammans med kollegorna kan vara bra för sammanhållningen på jobbet.
Det tycker Sebastian Kilander, Emil Jansson och Jakob Kilander från Sydbeläggningar.
– Det är en rolig grej, lite nytta med nöje. Då kan man trigga i gång lite tillsammans, och inte bara jobba. Och så peppar man varandra till att träna under året, säger Emil Jansson.
Målet är att alla kollegorna ska ta sig runt 10-kilometersbanan på under en timme. De har taktiken klar:
– Vi springer med pannbenet! säger Sebastian Kilander.
Sebastian Kilander hjälper Jakob Kilander med de sista förberedelserna.Bild: Niklas Gustavsson
– Det gäller att peppa varandra. En mil kommer man alltid runt, det gäller bara att vara tillräckligt motiverad, säger Emil Jansson.
Några som är lika motiverade, men kanske inte är fullt lika lätta i stegen, är brandmännen som springer i full mundering. Det innebär runt 20 extrakilo. Det blir tungt, men syftet är gott. I fjol samlade de in 35 000 kronor till Barncancerfonden.
– Det ska vi klå i år, säger brandmannen Mikaela Bonalumi.
Räddningstjänsten springer tillsammans med ambulanspersonal.
– Det känns fint att vi är så många som gör det tillsammans. De här yrkena är ju vana vid att jobba tillsammans, det är vår grej, säger Mikaela Bonalumi.
Mikaela Bonalumi och de andra brandmännen är tungt lastade – för välgörenhet.Bild: Niklas Gustavsson
En maskot fick också följa med ut under loppet.Bild: Niklas Gustavsson
Sebastian Kilander, Jakob Kilander och Emil Jansson springer med kollegorna från Sydbeläggningar. "Vi har hållit oss ifrån kaffe, fyllt på med vätska och ätit bra hela dagen", säger Emil om uppladdningen.Bild: Niklas Gustavsson
Återvinning i fokus? Slagverkarna Groove uncles från Tyskland underhåller på Sundstorget.Bild: Niklas Gustavsson
Ingela Malmstedt och Casper Daum Åkesson gör sig redo. "Det är bara att springa. Det gäller att hålla ett lagom tempo och kanske öka mot slutet, säger Casper.Bild: Niklas Gustavsson
Uppvärmning på Henry Dunkers plats innan starten går.Bild: Niklas Gustavsson
Loppet arrangerades i år för 39:e gången.Bild: Niklas Gustavsson
Nästan 3 000 löpare deltog i löparfesten.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen