Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med godis och klappar finslipas livräddarna

Newfoundlandshundar är kända för sina livräddaregenskaper. Under tre dagar träffas entusiastiska hundar och deras mattar och hussar och tränar på att dra upp människor ur vattnet och andra färdigheter.

Belöning med godis och klappar är viktigt. Sanela Becovic tränar med sin 19 månader gamla newfoundlandshund Teddy.Bild: Birgitta Johansson
Uppmuntrande rop hörs vid Hjälmsjöns strand. Det lockas med godis och en plastleksak utformad som en fisk. Instruktören Marie Billqvist hjälper hundar och människor tillrätta och leder träningen som går ut på att dra upp människor från vattnet och bogsera in en roddbåt mot land.
Svenska newfoundlandshundklubben håller för andra året i rad till vid Hjälmsjön i Örkelljunga med sitt vattenläger. Hit har cirka 36 hundar med mattar och hussar kommit, de flesta från södra Sverige och några från Danmark för att träna på vattennära färdigheter och umgås under tre dagar. Förutom newfoundlandshundar deltar också hundraserna leonberger och landseer.
Sanela Becovic bor i Laholm och är här med sin 19 månader gamla newfoundlandshund Teddy, som har en för rasen ovanlig ljust brun färgnyans.
– Han är så ivrig, han älskar vattnet. Bara han ser en människa i vattnet vill han gå i och rädda den.
Det är för första gången Sanela och Teddy deltar i vattenlägret. Förra året nöjde de sig med att titta på.
– Jag tycker mycket om deras sätt att arbeta, det tilltalade mig redan då. Men då var Teddy för liten.
Hundens uppgift är att dra in båten mot land. Först gäller det att locka ut den i vattnet.Bild: Birgitta Johansson
Torgny Håkansson ansvarar för träningsplatser, kost och logi på lägret. Han har själv inte mindre än fem newfoundlandshundar hemma i Klågerup, ägnar sig åt uppfödning av denna hundras som är känd för sin förmåga att rädda livet på nödställda människor och dra upp dem från vattnet.
– Hundarna har en egenskap som går långt tillbaka i tiden. På Newfoundland använde urbefolkningen hundarna som hjälpredor. De fick dra in fisknät. Hundarna är stora och starka och har livräddaregenskaper.
Björn Steiner blir bogserad in mot land. För att hjälpa till att locka hunden bär han lite godis innanför ärmen.Bild: Birgitta Johansson
Han berättar om sin egen hund som direkt förstod vad det handlade om när husse gav order om att driva in en roddbåt mot land. Båten hade börjat driva i väg med ovana personer ombord.
– Min hund hade aldrig varit i vatten. Det finns många familjer som vittnar om samma sak. Deras hundar ska hela tiden dra upp barnen från vattnet, säger Torgny Håkansson.
Marie Johansson med sin hund Montilia har kommit till vattenlägret i Örkelljunga från Töreboda i Västergötland.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen