Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polis åtalas för misshandel av 17-åring i vaktlokal

En polis åtalas för misshandel och olaga tvång mot en 17-åring i en vaktlokal på Knutpunkten under juldagen förra året.

Enligt åtalet sparkade polismannen flera gånger mot tonåringen som låg ner med golvet med händerna fast i handfängsel bakom ryggen. Polisen ska också ha släpat tonåringen över golvet i vaktlokalen.
Film från övervakningskamera i lokalen är en del av åklagarens bevisning.
Polismannen medger en del av omständigheterna, men förnekar brott.
Det var efter att det hade varit stökigt ombord på en färja från Helsingör som 17-åringen togs om hand av polisen. Han var inte misstänkt för något, men bedömdes vara så berusad att han blev omhändertagen.
I förhör har 17-åringen själv berättat att han var irriterad och upprörd eftersom han ansåg att det var felaktigt att omhänderta honom.
Han spottade ett stort antal gånger på golvet och uttalade sig nedsättande om personal i vaktlokalen.
17-åringen blev nedtvingad på golvet och det var efter det som polismannen, enligt åtalet, sparkade honom flera gånger och sedan drog runt honom på golvet.
Två medarbetare från kommunens sociala team fanns i ett angränsande rum och såg delar av händelseförloppet. Socialförvaltningen gjorde därför en polisanmälan ”gällande eventuellt övervåld vid polisingripande”.
En vakt som såg polismannens agerande har i förhör berättat att han såg hur polismannen sparkade mot 17-åringen och sedan drog honom ”en runda” över golvet. Han är kallad till vittne under rättegången.
17-åringen säger i förhör att en av sparkarna mot honom träffade i magen och att den var ”ganska hård”.
I förhör säger den åtalade polisen att han bara sparkade undan 17-åringens fötter för att inte själv bli sparkad av honom. Efter att ha sett filmen från övervakningskameran så medger han att det funnits en del kraft bakom hans egna sparkar.
Polismannen säger i förhör att det var ett snabbt händelseförlopp och att ”adrenalinet pumpade”. Han medgav att han var i affekt och att han tog tag i 17-åringens ”kropp och snurrade runt honom på golvet i avsikt att få honom att upphöra med sitt beteende”.
I första hand åtalas polismannen för misshandel och olaga tvång. I andra hand åtalas han för ofredande både när det gäller sparkarna och släpningen av 17-åringen på golvet. ”Beteendet har i vart fall varit hänsynslöst och ägnat att kränka [17-åringens] frid på ett kännbart sätt”, menar åklagaren.
Strax efter att 17-åringen dragits runt på golvet i vaktlokalen kom hans föräldrar till Knutpunkten och hämtade hem honom.
Gå till toppen