Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Det måste gå att leva smart på landet.

Tänk till på tankstället.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Nio dagar av tio ondgör sig svenska folket över att politikerna inte tar krafttag mot klimatkrisens utsläpp.
På den tionde dagen spyr svenskarna galla över att bensinskatten inte sänks.
Okej, lite överdrivet. Men det faktum att Bensinupproret 2.0 på bara någon månad har samlat cirka 300 000 namn på Facebook är ett tecken på att en ilska sprider sig. Och nära 17 kronor litern för bensin och diesel är verkligen snormycket.
Men har Bensinupproret 2.0 rätt lösning? Knappast. Upproret, som uppmanar följare att på fredag ta på sig en väst och ge sig ut och protestera i bland annat Helsingborg och Malmö, vill tvinga politikerna att sänka skatten på fossilbränsle – och därigenom riskera att urholka nödvändiga klimatåtgärder.
I städer går det väl an att cykla och åka buss. Låta bilen stå. Men på landet? Om vardagen bara inte fungerar utan bil behövs andra åtgärder. Redan idag känner sig många på landsbygden svikna. Klyftan mellan stad och land ökar. Det håller inte.
Det måste gå att leva på landet, att leva klimatsmart också på landet. Det talar för att politikerna måste omfördela på ett nytt sätt. Överföra resurser till glesbygdskommuner. En idé är att skriva av studielån för dem som flyttar ut på landet. Och det finns mer att göra för att det ska bli mer attraktivt och bekvämt att bo utanför städerna. Men lägre bränslepriser hör inte nödvändigtvis dit.
Omställningen till fossilfritt ska inte ställas in.
Gå till toppen