Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandvärnen kan dras in från byarna

De frivilliga brandstyrkorna i Munka Ljungby, Vejbystrand och Strövelstorp kan få sin placering i Ängelholm istället. I veckan väntas beslut om förslaget.

Ett 20-tal frivilliga brandmän berörs när brandvärnen i Munka Ljungby, Strövelstorp och Vejbystrand föreslås samlas i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
De tre räddningsvärnen i Ängelholm, de som utgår från Strövelstorp, Munka Ljungby eller Vejbystrand kan komma att flyttas över i ett gemensamt värn med placering på brandstationen i Ängelholm.
Ombildningen ingår i det besparingsförslag på fem miljoner kronor som har lagts fram för RSNV där de fyra kommunerna Ängelholm, Helsingborg, Örkelljunga och Bjuv ingår. De tre stationerna har, enligt förslaget, stora brister när det gäller arbetsmiljö, lokaler, materiel och fordon och det skulle innebära stora kostnader att åtgärda bristerna.
– Det här innebär att de nuvarande värnen ombildas till ett RSNV-värn och att de kommer till Ängelholm för att få sin utrustning och fordon. Det kommer att bli en bättre arbetsmiljö för dem, säger förbundsdirektören Christer Ängehov.
Själva funktionen för de frivilliga brandmännen skulle fortfarande vara densamma. De som har möjlighet rycker ut vid larm men får först ta sig till stationen i Ängelholm. Även om den frivilliga styrkan inte har någon beredskapsskyldighet så händer de att de är först på plats när olyckan är framme i deras respektive område och en del lokalkännedom kan gå förlorad.
– Vi förlorar en del av bykopplingen när det inte finns något fordon på platsen. De kommer fortfarande att vara en resurs men kanske med ett lite längre tidsperspektiv, fortsätter Christer Ängehov.
De tre räddningsvärnen har använts ett drygt 30-tal gånger årligen de senaste åren. Uppdragen har huvudsakligen handlat om vattentransport och bevakning vid större bränder i regionen. Ett 20-tal frivilliga brandmän är berörda av förslaget och information pågår.
– Vi träffades i torsdags och ska ha ett nytt möte igen i morgon (tisdag), för att förklara hur det är tänkt och svara på frågor.
Förslaget ska diskuteras i Räddningstjänsten Skåne Nordvästs direktion på torsdag den 16 maj.
Gå till toppen