Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-kandidater grillas i Helsingborg – av HD

EU-valet – låter det svårt?
Håll ut, på onsdag kväll blir det lättare. Då blir det debatt på Tryckeriet där de nio partierna får bekänna färg i en rad frågor. Det ska HD:s utfrågare se till.

Heidi Avellan, politisk chefredaktör på HD och Sydsvenskan, ska se till att partierna bekänner färg i angelägna frågor inför EU-valet.Bild: Sven-Erik Svensson
Valdebatten hålls på Tryckeriet, HD:s gamla tryckeri på Vasatorpsvägen, klockan 18 på onsdag. Debatten direktsänds också på hd.se.
Tryckeriet ligger på Drottninghög. Där röstade bara var fjärde väljare i det senaste EU-valet. I Helsingborg i stort deltog knappt hälften.
Vad kan denna debatt göra för att få fler att rösta?
– Det är angeläget att föra fram att EU-valet inte är ett kunskapstest. Många tvekar för att det känns så svårt, för att man kanske inte vet precis hur EU fungerar. Men man måste inte vara expert för att rösta. Gör som i ett riksdagsval: utgå från frågor man tycker är viktiga eller utifrån värderingar man vill stödja eller utifrån en kandidat man tycker är väldigt bra, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på HD och Sydsvenskan.
Hon och HD:s chefredaktör Jonas Kanje ska hålla i debatten. Där medverkar de nio partier som idag sitter i Europaparlamentet. Flera partier ställer upp med kandidater som står hyggligt högt upp på valsedeln, den mest kände är David Lega (KD).
Vilka vänder sig debatten till?
– De väldigt vanliga väljarna som inte är superinsatta eller superengagerade i EU-frågor, säger Heidi Avellan.
Hur ska ni få fram skiljelinjerna mellan partierna?
– Kandidaterna ska få svara ja eller nej på ett batteri av frågor. Angelägna och inte så komplicerade frågor. Några kan behöva förklara sina svar, men det ska vara kort och enkelt. Vi vill visa på bredden av kandidaterna, det blir som en konsumentupplysning snarare än en hård debatt.
– Dessutom ska vi ha publikfrågor. Frågor som folk funderar på eller som de kommit på under debatten.
Debatten arrangeras av EU-kontoret Europa Direkt och Idé A Drottninghög och målet är att få fler att rösta.
Men kan Heidi Avellan ge ett skäl till varför man kan strunta i att rösta?
– Nej, jag kan faktiskt inte det. Det ska vara frivilligt att rösta, så klart. Men om man inte gör det kan man inte klaga på EU och kalla det odemokratiskt. Om du röstar – då har du rätt att gnälla över hur det blir sedan. Då har man åtminstone gjort vad man kan, säger hon.

Här är de nio politikerna i debatten

Partierna ställer upp med följande deltagare i debatten på Tryckeriet klockan 18 på onsdag:
Lynn Thulin (M), Emma Wiesner (C), Fredrik Brange (L), David Lega (KD), Nasra Ali (S), Joel Nordström (V), Jakop Dalunde (MP), Johan Nissinen (SD) och Joakim Månsson Bengtsson (FI).
Arrangemanget börjar klockan 17 då det bjuds på lättare tilltugg och möjlighet att mingla med politiker, föreningar och lokala EU-projekt.
Sverige har idag 20 av de 751 platserna i Europaparlamentet. Socialdemokraterna har fem platser, Miljöpartiet fyra (en ledamot har dock lämnat för Partiet Vändpunkt), Moderaterna tre, Liberalerna två, Sverigedemokraterna två medan följande partier har en var: Feministiskt initiativ, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.
Gå till toppen