Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: För lite marknad på bostadsmarknaden.

Det byggs för lite i förhållande till behovet.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
I åtta kommuner av tio råder bostadsbrist. Samtliga kommuner i storstadsregionerna och samtliga större högskolekommuner har underskott på bostäder.
Det framgår av Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2019.
Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg, Ängelholm – alla rapporterar de om ett underskott på bostäder som dessutom förväntas bestå de närmaste tre åren. Det fåtal skånska kommuner som har balans idag och som förväntar sig balans framöver, är i regel mindre kommuner en bit från de större städerna som Örkelljunga och Klippan.
En "viktig iakttagelse" enligt Boverket är att det – trots att det på senare år har byggts betydligt mer än tidigare – saknas bostäder för grupper med låga inkomster eller de som av andra anledningar har en svag ställning på bostadsmarknaden: unga, studenter, nyanlända.
Det konstaterandet kommer inte direkt som någon överraskning.
För den driftige företagaren kan bostadsbristen dock bli en lysande affär. Malmö stad betalar årligen ut mångmiljonbelopp till mellanhänder för att kunna hyra lägenheter åt hemlösa. För en trea med en hyra på 7 500 kronor kan Malmö stad betala 45 000 kronor i månaden till ett lägenhetsföretag. Det framkom i ett reportage nyligen i Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra.
Detta är en del av förklaringen till att hemlösheten förra året kostade Malmö stad 582 miljoner kronor – personalkostnader ej inräknade. Kostnaderna enbart för akutboenden uppgick till 161 miljoner kronor.
När det rör sig om så här stora belopp påverkar det kommunernas ekonomi. Förra året gick var tredje region och var fjärde kommun med underskott, enligt Sveriges Kommuner och Landsting, som på måndagen presenterade en rapport över det ekonomiska läget. Där förutspås skattehöjningar redan nästa år i många kommuner – om inte staten skjuter till medel till kommunsektorn.
Rapporten visar bland annat att kommunernas kostnader för individ- och familjeomsorg har ökat kraftigt de senaste åren. En orsak till detta är just bostadsbristen. På riksnivå nästan fördubblades antalet så kallade sociala kontrakt mellan 2010 och 2017, från 13 400 till 26 000.
I förra veckan lovade kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), i Sydsvenskan att staden ska ta krafttag mot hemlösheten. Den styrande koalitionen av Socialdemokraterna och Liberalerna ska inrätta ett bostadspolitiskt råd bestående av forskare och andra experter. Rådets uppgift blir att hjälpa politikerna att hitta lösningar på problemet.
Det är inte första gången Malmös styrande politiker ställer ut liknande löften. 2016 var det en "bostadsgeneral" som skulle få kostnaderna för hemlösheten att sluta skena. Det tycks inte ha hjälpt.
Kommunerna sitter i en rävsax. De är enligt socialtjänstlagen skyldiga att bistå dem som befinner sig i kommunen med tak över huvudet. Med brist på bostäder återstår ofta endast nödlösningar i form av just sociala hyreskontrakt.
Trots bostadsbristen minskade bostadsbyggandet förra året med 20 procent, och väntas enligt Boverkets prognos minska med ytterligare 6 procent i år. 2018 påbörjades knappt 55 000 lägenheter medan det "demografiska behovet" beräknas till 67 000 påbörjade lägenheter per år.
Nybyggda lägenheter kommer förmodligen alltid att vara dyrare än lägenheter i det befintliga bostadsbeståndet. Det går inte att bygga billigt. Men det går att bygga billigare än idag.
För att nå dit krävs en mix av åtgärder. Konkurrensen behöver skärpas: den svenska bostadsmarknaden domineras idag av ett fåtal, stora byggbolag, samma sak gäller byggmaterialindustrin. Det krävs även fortsatt översyn och förenkling av plan- och byggregler.
Enligt kommunerna i Boverkets enkät är det främst nya hyresrätter som behövs. Men om det ska bli attraktivt att bygga hyresrätter – utan stöd av massiva statliga subventioner – måste den sönderreglerade svenska hyresmarknaden få större inslag av just marknad.
Gå till toppen