Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Föreslår utrensning i rysk friidrott

Sparka ordföranden och alla landslagstränare i rysk friidrott. Det föreslår Rysslands antidopningschef, i hopp om att ryska friidrottare ska få vara med i OS i Tokyo nästa år.

Rusadachefen Jurij Ganus föreslår tuffa förändringar i rysk friidrott för att ryssar ska få tävla i OS. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Ryska friidrottare har varit avstängda från internationellt tävlande sedan den stora dopningsskandalen briserade 2015. Endast de som kan bevisa att de tränar i en dopningsfri miljö har fått tillåtelse att tävla utanför Ryssland.
I höstas beslutade antidopningsorganisationen Wada att häva avstängningen mot Rysslands antidopningsorganisation Rusada. Men det internationella friidrottsförbundet IAAF har fortfarande inte släppt på sin avstängning.
I juni ska man ta ett nytt beslut. Men chefen för Rusada, Jurij Ganus, tror inte att IAAF häver avstängningen om inte krafttag tas inom rysk friidrott. I ett brev till ordföranden i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnjakov, som Reuters tagit del av, föreslår Ganus bland annat att alla i ledande ställning i friidrottsförbundet, inklusive ordföranden Dimitrij Sjljachtin, får lämna sina uppdrag tillsammans med alla landslagstränare.
”Med tanke på att det är väldigt lite tid till OS i Tokyo 2020, och att det är mycket som ska koordineras med IAAF i arbetet med att förändra friidrottsförbundet, behövs ett snabbt beslut”, skriver Jurij Ganus.
Ganus vill också att det skapas en internationell arbetsgrupp med ryssar och med utländska experter som kan hjälpa det ryska friidrottsförbundet tillbaka in i IAAF.
”Vi måste sluta att vilseleda inte bara alla andra utan framför allt oss själva”, skriver Ganus.
Fakta

Den ryska friidrottsskandalen

I ett program i den tyska tv-kanalen ARD, i december 2014, anklagades rysk friidrott för systematisk dopning av den dopningsavstängda 800-meterslöparen Julia Stepanova och hennes make Vitalij Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Den internationella antidopningsorganisationen Wada startade kort därefter en utredning.

I november 2015 presenterade Wada den första delen av utredningen och Internationella friidrottsförbundet (IAAF) stängde av rysk friidrott för systematisk dopning. Enligt rapporten förstördes 1400 dopningsprover för att dölja spår inför Wadas utredning.

I den andra delen av Wadas rapport slogs fast att IAAF:s förre ordförande Lamine Diack omgett sig av en korrupt inre krets som organiserat bland annat mörkläggning av dopning och ägnat sig åt utpressning. Diack har även erkänt för fransk polis att han tagit emot mutor för att dölja positiva dopningsprov. Hans son, Papa Massata Diack, samt den ryske friidrottstränaren Valentin Balachnitjev har stängts av på livstid av IAAF.

Gå till toppen