Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gabons president rasar över timmerstöld

Lastning av timmer i Gabon. Arkivbild.Bild: Saurabh Das/AP/TT
Gabons president Ali Bongo lovar att inte lägga fingrarna emellan när det visar sig vilka som ligger bakom att 353 containrar med stora mängder fridlyst rosenträ har försvunnit. Timret är värt motsvarande drygt 2,3 miljarder kronor.
”Det här fallet är extremt allvarligt. Det kräver största stränghet i reaktionen. Det får inte finnas någon svaghet, ingen straffrihet, ingen särskild nåd, oavsett rang på de inblandade personerna”, skriver Bongos kansli i ett uttalande.
Det kan ta de sällsynta träden 500 år att växa till sin fulla längd på 40 meter. Träslaget är extremt hårt och mycket hett eftertraktat i flera asiatiska länder.
I februari och mars hittade och beslagtog myndigheterna 392 containrar med 5 000 kubikmeter illegalt avverkat rosenträ i hamnen i Owendo – men i slutet av april var plötsligt 353 av containrarna borta.
Skogsnäringen är mycket viktig i centralafrikanska Gabon.
Gå till toppen