Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Ingen tror att Lega får under 30 procent”

Högerextrema och EU-kritiska Lega blir Italiens största parti i Europavalen, enligt opinionsmätningar – trots att de flesta italienarna är positivt inställda till den europeiska gemenskapen.

"Vi skapar jobb, inte hat", skriver partiet PD på reklamkampanjerna i Italien. Men det är invandringskritiska Lega som väntas bli det största partiet.Bild: Elin Swedenmark/TT
Med ett par veckor kvar till Europavalet ser det ut som att Matteo Salvini kommer att lyckas göra Lega till Italiens största parti.
De senaste månaderna har det fått runt 30 procent i opinionsmätningarna och numera är det tydligt vartåt det lutar, enligt Roberto Weber, chef för opinionsinstitutet Ixe i Italien.
– Det finns inga opinionsinstitut här som tror att Lega får under 30 procent. Så de blir alltså mer än dubbelt så stora, även om EU-valet är en annan sak än de nationella valen. Men det är ändå en stark medvind för Salvini, säger han.
Populistiska Femstjärnerörelsen, som samregerar med Lega, spås landa på 22–23 procent och Demokratiska partiet (PD) står ganska stilla på 18–20 procent, enligt Ixe.
Italienarna har alltid velat luta sig mot en stark ledare, påpekar Roberto Weber, som påminner om både Mussolini och Berlusconi.
– Salvini bygger upp samma väljarbas som Berlusconi gjorde i början av 2000-talet, säger han.
Han har lyckats utnyttja den politiske veteranens arv och till viss del påverkas Legas framgångar alltså av Berlusconis öde – trots att den tidigare premiärministern länge har lyckats behålla sin maktposition har hans senaste år kantats av skattebrott och sexskandaler, och Forza Italia väntas få strax under 10 procent.
Ännu mer betydelsefullt är dock hur det går för Femstjärnerörelsen, tror Roberto Weber. De styr med Lega i en gemensam koalition, trots att partierna är mycket olika.
– Femstjärnerörelsen drevs framåt av ungdomar och 35–50-åringar som fick betala för den ekonomiska krisen. De kommer från vänstern, mitten och högern.
I dag är många av de väljarna besvikna över att partiet inte stod för en ny sorts politik. I stället har Femstjärnerörelsens tid vid makten kantats av bråk med Lega och korruptionsskandaler – just sådant italienarna var så trötta på.
Nu rör sig Italien i stället mer mot höger.
– Men det är inte för att man är mot Europa. Salvinis fördel är att det inte finns några mittenpartier längre, säger Roberto Weber.
Matteo Salvini vet också att opinionen inte är för ett utträde ur unionen. Frågorna som italienarna återkommer till är i stället jobben, ekonomin, och migrationen. Det är den svaga italienska ekonomin som de flesta oroar sig över.
– Man röstar med den italienska politiken som utgångspunkt, väldigt få vet särskilt mycket om Europa, säger Roberto Weber.
Fakta

Lega väntas bli störst

Europaparlamentets senaste mätningar visar att Lega får 32,05 procent och 26 platser i EU-parlamentet. Femstjärnerörelsen väntas få cirka 22,03 procent och 18 platser, medan PD förutspås landa på runt 21,46 procent och därmed få 17 platser. Forza Italia förutspås få 9,58 procent och 8 platser.

En av de grupper som ökar mest i EU är populisterna i l’ENF, dit både Lega och Marine Le Pens Front National hör. Europaparlamentets mätningar visade i april att gruppen gått upp cirka 3,3 procent, till stor del med hjälp av italienska väljare.

Källa: Europaparlamentets mätningar baseras på några av de största opinionsinstitutens resultat. Ipsos, EMG Acqua, Istitito Piepoli, Euromedia Research, SWG, Termometro Politico, Tecnè srl

Gå till toppen