Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

John Lundvik: Hela Europa knackar på dörren

John Lundvik är en av de hetaste artisterna i årets Eurovision Song Contest. Nu får han stöd av en schlagerikon på plats. – Jag var först med att säga att han skulle vinna, säger Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist ger John Lundvik en lyckospark på ambassadören Magnus Hellgrens residens, under Eurovision 2019.Bild: Henrik Montgomery/TT
John Lundvik har klättrat på favoritlistorna sedan ankomsten till Tel Aviv och har enligt oddsmakarna näst störst chans att ta hem hela tävlingen. Det märks inte minst på det internationella intresset för honom. Han har bland annat ställt in en dagstur till Döda havet under tisdagen för att hinna med allt.
– Ingen av oss, varken jag, den svenska delegationen, låtskrivarna eller The Mamas hade räknat med den här monumentala succén. Den har gjort att hela Europa knackar på dörren. Därför bestämde vi oss för att inte gå och bada, och i stället göra lite andra saker, säger han.
John Lundvik uppskattar att han gör mellan 30 till 50 intervjuer med pressen varje dag.
– Det känns väldigt bra att man har det stödet. Jag har förberett mig mentalt på att den här bubblan är total kaos, men det är bara in och göra det som krävs, säger han.
Under tisdagkvällen uppträdde han på den svenska ambassaden i Tel Aviv, och på plats fanns bland andra schlagerdrottningen Carola Häggkvist. Hon kommer att uppträda i hamnen i Tel Aviv under torsdagen tillsammans med Loreen och den franska sångerskan Anne-Marie David, som vann Eurovision Song Contest 1973 för Luxemburgs räkning.
Första gången Carola Häggkvist hörde John Lundviks bidrag visste hon att det skulle gå bra.
– Låten är fantastisk, man behöver en upplyftande låt. Det tar inget politiskt eller religiöst avstamp annat än att folk kan ta emot känslan. Det är bara att gratulera, hans tid är nu, säger Carola Häggkvist.
Publiken på ambassaden flockades kring både John Lundvik och Carola Häggkvist. Innan besöket på spelningen har Carola Häggkvist försökt hemlighålla sin vistelse i landet, men märker av att hon är stor i Eurovisionsammanhang.
– Det är så många Eurovisionfans som är mer pålästa än man själv är ibland, hur många skivor man har släppt. Jag har en spansk fanclub som har lärt sig svenska, inte bara på grund av mig, också inspirerat av Charlotte Perrelli och Herreys, säger hon.
TT: Vilken är din relation till Israel?
– Det finns mycket man kan säga, men jag har lärt mig att försöka vara vis också. Jag tror att kärleken kommer att segra, säger Carola Häggkvist.
Fakta

John Lundvik

John Lundvik föddes 1983 i Storbritannien men flyttade till Sverige och Växjö som sexåring.

Han har bland annat skrivit låten “When you tell the world you’re mine” tillsammans med Jörgen Elofsson, som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet 2010.

2018 debuterade John Lundvik i Melodifestivalen med låten “My turn”, och kom på en tredjeplats i finalen. I år står han som vinnare med låten “Too late for love”.

John Lundvik har även skrivit Storbritanniens bidrag i Eurovision Song Contest, “Bigger than us”, som framförs av Michael Rice.

Gå till toppen