Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Kärlek. Po skånska.

Skåne.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Det började med bullarna. Och besvikelsen.
Stockholmsbarnet tänkte sig kanelbulle. Kanske kardemumma? Men hon som lovat bullar till fikat var från Skåne och bjöd på frallor. Nyttiga. Fullkorn och nässlor.
Den besvikelsen. Det blev Skåne ändå, vi flyttade ner trots stockholmsbarnets tvekan: Skulle han ens förstå vad folk sade? Det gjorde han. Det gjorde vi alla. Både malmöitiska triftonger – ”aaaa-dääoou” – och Ystads müslivokal – ” füdd i Ystad”.
Numera reagerar jag knappt. Talar han skånska? Nähä? Precis som jag en gång slutade tänka på stockholmskan. Precis som maken inte längre hör att jag talar finlandssvenska. Fast det är han rätt ensam om. Jaha, det är du, dig känner man ju igen, säger folk jag möter. Folk som inte reagerar på mitt namn, som inte läser tidningen. Men som lyssnar på P1: Jamen dig känner jag ju., från radion.
Finlandssvenskan. Somliga tycker jag ”bryter på finska”, andra tycker att finlandssvenskan är så "fin" och kopplar till kultur eller Mumin. Eller Jörn Donner. Ingen har klagat. Medan skånskan alltjämt tycks skära i örat och reta trumhinnan norröver.
Jo, en mig närstående person tyckte att jag inte borde medverka så mycket i radio. Eller alls. För att finlandssvenskan "hörs så bra då". Kanske hade hen en poäng i att dialekt hörs tydligare i etern. Kanske är det därför som tv-profilen Inger Ljung från Hammenhög mötts av raseri när hon läste nyheter i Västerbottensnytt, vilket tidningens serie om skånskan noterat. Eller därför Elaf Ali som talar Kristianstadsmål – när hon säger domstol låter det lite som dumstol – fått blodet att koka hos tittare.
För att tittarna inte förstår, kan tänka.
Stockholmsbarnet snappade direkt. Öppnade öronen och förälskade sig. Precis som jag. För det underfundiga och kaxiga. För att r:en rullar och diftonger och triftonger lyfter orden. "Haur du sitt Malmö haur du sitt varden" kan jag inte säga. Men bättre kan det inte sägas.
Gå till toppen