Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Köpt jord bättre än hemmagjord i experttest

Det är skillnad på jord och jord. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson / TT
Köpt plantjord ger finare plantor än hemblandad jord, enligt tester vid Göteborgs universitet. Men eftersom den köpta jorden brukar vara baserad på torv är den inte nödvändigtvis att föredra.
– Torven binder kol där den ligger och släpper ut kolet när vi gräver upp den, säger Catarina Sjöberg, lektor vid Göteborgs universitets trädgårdsutbildning, till Vetenskapsradion.
Hon har gjort vetenskapliga jämförelser mellan köpejord och plantjord som hennes studenter tillverkat enligt ett gammalt trädgårdsmästarrecept. Den torvbaserade köpejorden gav de bästa plantorna.
– I den jorden växte plantorna och blev finast. Men de andra två jordblandningarna som vi testade producerade också fina plantor, helt okej plantor, säger Catarina Sjöberg.
– Den köpta jorden hade bra balans mellan de olika näringsämnena. De jordarna som vi tillverkade var fruktansvärt obalanserade.
Gå till toppen