Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsrörelsen satser på kritiskt bildtänkande

Läsrörelsen tar upp manipulerade klipp på Obama som exempel. Arkivbild.Bild: Evan Vucci/AP/TT
I höst skickar Föreningen Läsrörelsen ut sitt projekt ”Bildberättande och konsten att läsa bilder” i sju olika regioner runt om i landet. Satsningen, som inleddes på Bokmässan i Göteborg i höstas, finansieras med hjälp av pengar från Postkodstiftelsen.
I en tid av snabba bildflöden vill Läsrörelsen öka kunskapen och förmågan till kritiskt tänkande i samband med bildanalys och nämner bland annat fjolårets manipulerade Youtubeklipp på president Obama som exempel. Målgruppen är lärare, pedagoger, skolledare och politiker men också en intresserad allmänhet.
Med start i Sundsvall i september arrangeras sju heldagskonferenser tillsammans med de olika regionernas olika museer och konsthallar. Läsrörelsen samarbetar också med de kommunala kulturskolorna i ett program som riktar sig direkt till barn och ungdomar samt visar film tack vare ett samarbete med Folkets hus och parker.
Gå till toppen