Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mega Musiks avgångsklass har premiär på dystopisk musikal

Den 15 maj är det premiär för ”Enhet 39”. Mega Musiks avgångsklass nyskrivna musikal som utspelar sig runt år 2090 och är en dystopisk skildring av en värld där kreativitet och konstnärlighet har försvunnit.

Bild från repetitionerna på Landskrona teater av Mega musiks musikal ”Enhet 39”. Här sjunger Nathaniel Nilsson ”Isses sång”.Bild: Sara Olrog
Vad skulle hända om all kreativitet och konstnärlighet plötsligt försvann från världen?
Det scenariot utforskar gymnasieskolan Mega Musiks avgångsklass i musikalen ”Enhet 39”. Historien utspelar sig runt år 2090.
En efter en samlas människor i ett rum – Enhet 39 – dit man bara kan komma med en hiss i golvet. Tillsammans får människorna i rummet försöka återupptäcka musikalisk kreativitet och konstnärlighet genom att lösa olika gåtor.
– Årets avgångsklass är ovanligt musikalisk och estetiskt lagd och det öppnade för nya idéer, säger Sara Olrog, lärare på Mega Musik som också varit med och skrivit manus och musik till historien.
Eleverna i Mega Musiks avgångsklass repeterar inför premiären på musikalen ”Enhet 39” på Landskrona teater.Bild: Sara Olrog
– Även om historien utspelar sig i framtiden är det lätt att föreställa sig samma skeende i ett samhälle som drabbats av krig eller där en diktatur tagit över makten. Sannolikt skulle kulturen drabbas eftersom den inte skulle ses som något livsviktigt, säger Sara Olrog.
För att få inspiration inför manusarbetet såg hon en del filmer och tv-serier där framtiden skildras ur ett mörkt perspektiv.
– Det finns väldigt många dystopiska skildringar i dag. Som till exempel ”The hunger games” och ”The maze runner”, säger hon.
Jonas Andersson, också lärare på skolan‚ har bidragit med nyskriven musik liksom eleverna Emanuel Sjölander, Erich Thell, Alexander Borglin och Assem Darawshe.
Eleverna svarar själva för allt skådespeleri och alla musikaliska insatser. På bilden är det Erich Thell som hamnat i fokus.Bild: Sara Olrog
Den senaste tiden har eleverna repat i Landskrona inför premiären. För precis som förra året spelas musikalen på Landskrona teater. Detta eftersom Dunkers – där avgångsklasserna tidigare haft sina arrangemang – för några år sedan ändrade sina uthyrningsregler vilket också medförde allt för dyra omkostnader för Mega Musik.
Premiären är alltså den 15 maj, musikalen spelas även 16 och 17 maj (start klockan 18.30 alla dagar).
– Biljetter kan bokas via enhet39@megamusik.se, säger Sara Olrog.
Gå till toppen