Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nygamla HD-krönikören vässar pennan: ”Det är väl mänskligt att störa sig på saker?”

Hon skildrar vardagslivet på landet men tar också kampen mot rasism och sexism. Nu gör Caroline Wickmark comeback som krönikör i Helsingborgs Dagblad.

Caroline Wickmark utgår ofta från sin egen vardag när hon ska belysa ett samhällsproblem. Den personliga touchen ger igenkänning hos läsarna.Bild: Britt-Mari Olsson
Att bo på landet är rogivande som en spinnande katt. Men det innebär också en tröstlös kamp mot vilt växande brännässlor och det slukhål som kallas husrenovering.
Många av er som läst Caroline Wickmarks tidigare vardagsskildringar har säkert nickat, eller suckat, igenkännande.
Att träffa beröringspunkter hos allmänheten är fortsatt ambitionen när hon nu gör comeback som krönikör i Helsingborgs Dagblad. Huset utanför Mjöhult är det samma, men nytt sedan sist är inflyttade sambon och deras tio månader gamla son.
Så en del ”bebispladder” är nog att räkna med i kommande krönikor.
Som det här med sömnen, eller snarare bristen på det. Just som familjen tagit sig igenom en tuff period har sonen fått sin första tand och fört allt tillbaka till ruta ett.
– Någon gång har jag fått avlägsna mig tre rum bort och bara: ”aaaaaaah!" Sedan går jag tillbaka och säger: ”Hej lilla vännen!” berättar Caroline Wickmark.
– Det råder rätt mycket hysteri kring att man ska vara den perfekta föräldern. Så det kan vara skönt att läsa om någon annan som också ballar ur. Jag tar en för laget här.
Caroline Wickmark väjer heller inte för tunga ämnen. Hon har i flera krönikor tagit ställning mot till exempel rasism och sexism. Dels är det viktigt för henne personligen, dels hoppas hon kunna ingjuta mod i andra och bidra till förändring.
– Många är faktiskt rädda för att tycka till om detta i olika slags debatter. Därför att en del är väldigt nedlåtande och aggressiva i sina svar. Jag vill inte ge alla dessa personer som överträder gränserna rätt. Vi får inte tysta varandra.
Läs också Man får inte ens vara ifred på Kallis
Sympati eller ilska – Caroline Wickmark välkomnar alla slags reaktioner. Det är ett bevis på att hon har lyckats beröra med sina ord.
Ett exempel är krönikan om ”ormar i mitt paradis”. Det vill säga, ovälkomna män som glodde på henne och andra nakenbaderskor på Kallis för en del år sedan.
– Det var pojkar som fluktade. Och en man som stod i vattnet och runkade.
– Krönikan fick mycket större reaktioner än jag hade trott. Vissa män tyckte att går man på nakenbad får man skylla sig själv. Men många höll med mig.
Caroline Wickmarks första krönika i comebacken blir den 15 maj. Temat styrs av vad som får hennes känslor att svalla för stunden.
– Ibland har jag ett ämne som är klockrent, andra gånger vet jag inte vad som kommer ut förrän texten är färdig. Och det som irriterar mig går snabbast att skriva.
Och sådant finns det?
– Ja! Det är väl mänskligt att störa sig på saker?
Fakta

Namn: Caroline Wickmark.

Ålder: 37.

Bor: I ett hus utanför Mjöhult med sambo och en son.

Karriär: Har jobbat som journalist i elva år. Mestadels på Helsingborgs Dagblad samt på våra gratistidningar City och (just nu) Hallå, i vilken hon också skriver krönikor.

Aktuell som: Nygammal krönikör i Helsingborgs Dagblad.

Gå till toppen