Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elina Pahnke: Sexstrejken förflyttar kampen från gatorna till sovrummet

Skådespelaren Alyssa Milano vill sexstrejka bort abortrestriktioner.

Aktivister i Argentina demonstrerar för aborträtt.Bild: Natacha Pisarenko
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Sexstrejka! uppmanar skådespelaren Alyssa Milano på sin twitter efter att delstaten Georgia skrivit under en lag som förbjuder abort efter sjätte graviditetsveckan.
Enligt lagförslaget ska inga aborter genomföras efter att embryot utvecklat hjärtslag. Flera delstater försöker nu följa efter.
Också i Sverige har den kristna högern börjat mobilisera sig, med stöd från den amerikanska konservativa högern. Den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, med Lunds universitets före detta rektor Per Eriksson i spetsen, grundade nyligen ett forskningsråd vars mål är att bedriva akademiska studier på bibliska grunder. Tankesmedjan höll häromveckan en temadag om samvetsfrihet, där en av talarna var barnmorskan Linda Steen som vägrat utföra aborter.
Är lösningen då att sexstrejka? Alyssa Milano har fått kritik för att uppmaningen om sexstrejk implicerar att lusten enbart ligger hos männen – och att kvinnor på så sätt kan bestraffa dem genom att vara återhållsamma.
Alyssa Milano.Bild: J. Scott Applewhite
Men ett större problem är hur uppmaningen utgår ifrån att aborträtten – och kampen för den – automatiskt ger oss makt över våra egna kroppar. Där finns mer att lära av den polska aborträttsrörelsen, där kvinnostrejkerna har radikaliserat kampen genom att peka på aborträtten som en fråga om tillgång till reproduktiva rättigheter. Utan ekonomiska eller sociala förutsättningar att genomföra en abort är också aborträtten uddlös. Samma sak gäller sexstrejken, som på ett missvisande sätt gör aborträttsrörelsen till en personlig angelägenhet istället för en strukturell kamp.
Gå till toppen