Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skadegörelse på Lerbergsskolan  – handikapptoa sönderslagen

Lerbergsskolan är hårt ansatt. I fjor krossades 20-30 rutor. Den gångna helgen tog någon eller några sig in på en atriumgård och slog sedan sönder handikapptoaletten.

Den här synen mötte Lerbergsskolans personal när de kom till jobbet på måndagsmorgonen.Bild: Anders Malmberg
I fjor utsattes Lerbergsskolan för rätt många fall av skadegörelse. Rektor Susann Norman summerar att mellan 20 och 30 rutor krossades vid olika tillfällen.
Men sen kom nattvandringen igång i byn. Och det hela lugnade ner sig.
– Vi såg en förbättring både med nattvandringen och när vi bad föräldrarna att ta en runda runt skolan på kvällarna, säger Susann Norman.
Men de senaste veckorna har det börjat hända saker igen runt skolan. När personalen kommer dit på morgonen ligger det fimpar och tablettkartor på atriumgårdarna som det inte går att nå utom om man klättrar upp på taket.
– Det är alltid något. Vi ser att de har varit här. Ibland har de slängt omkring med trädgårdsmöbler, säger Susann Norman.
Susann Norman är trött på all skadegörelse som Lerbergsskolan utsatts för på sistone. Och att ungdomarna tar sig in på atriumgårdarna via taket.Bild: Anders Malmberg
På måndagsmorgonen gjorde man den tråkigaste upptäckten hittills. Då hade man inte bara hängt på en atriumgård utan även slagit sönder en ruta in till en handikapptoalett mitt i skolan. Och slagit sönder själva toastolen.
– Detta är bara för mycket. Det är inte bara att de kastat lite sten utan det är ren vandalisering.
Handikapptoan betjänar det meröppna skolbiblioteket.
– Det är bibliotekets kundtoalett. Nu blir den avstängd tills den är fixad.
Att det är ungdomar som ligger bakom är rektorn säker på. Och just området i närheten av det meröppna biblioteket är ett populärt ställe att ta sig in på.
–Man vill ta sig in här för det larmas inte förrän klockan 22. Vi ser att de varit här och dragit möblerna så att de inte syns utifrån, säger skolans andra rektor Petra Lindström.
Den sönderslagna handikapptoan är bara ett exempel i raden på skadegörelse som Lerbergsskolan utsatts för. Och som belastar skolans budget. Rektor Susann Norman hade gärna lagt pengarna på andra saker istället.Bild: Anders Malmberg
Susann Norman vill nu uppmana folk som ser ungdomar röra sig på taket att slå larm. Och har även en vädjan åt biblioteksbesökarna.
– När en kund går in lägger de (ungdomarna) en sten vid entrédörren så att dörren går att öppna igen. Vi vill att kunderna verkligen ser till att dörren stängs när de lämnar, säger Susann Norman.
Kostnaden för skadegörelsen får Lerbergsskolan i de flesta fallen stå för själv.
– De belastar vår budget. Och vi hade kunnat lagt de här pengarna på annat som är betydligt trevligare.
Åtgärder är på gång för att komma tillrätta med problemen.
– Det blir bland annat stärkt bevakning.
Gå till toppen