Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skolchef om Ängelholmslokalers beslut om p-avgifter: ”Jätteklantigt hanterat”

Parkeringsplatserna vid Kungsgårdsskolan utsattes för intensiv bevakning under måndagen då p-avgifter började gälla. Kritiken från skolan är massiv mot de hastigt uppkomna parkeringsreglerna.

Camilla Persson och kollegorna på Rebbelberga skola ifrågasätter Ängelholmslokalers beslut att plötsligt avgiftsbelägga deras personalparkering som inte annars används.Bild: Pamela kocken
Det är halvfullt med bilar på den största personalparkeringen vid Kungsgårdsskolan. Måndagen är friluftsdag och personalen är på annat håll. Den stora p-platsen vid Kungsgårdshallen är nästan öde. Parkeringsvakter cirkulerar i bil kring Kungsgårdsskolan och Ängelholmslokaler har personal på plats under måndagen för att se hur de nya reglerna efterlevs. Från och med nu krävs det p-avgift klockan 00–18 alla dagar i veckan.
I lärarrummet på näraliggande Rebbelberga skola osar det av ilska. De ser ingen logik i Ängelholmslokalers beslut, tycker det är orättvist och de känner sig överkörda.
– De vill att vi ska cykla och åka kollektivt till jobbet. Men jag måste åka 6.10 från Klippan i så fall, säger Janeth Ljungkvist.
– Jag bor norr om Laholm, där finns ingen kollektivtrafik alls, säger Gullan Linnér Fridolfsson.
– Ingen förstår varför p-avgifterna har införts. I centrum vore det okej, men här ute används parkeringen bara av oss på skolorna, säger Camilla Persson.
De flesta har tagit bilen till jobbet som vanligt. Och betalat p-avgiften.
Men det är inte bara avgiften som protesterna gäller. Det är omständigheterna som stör. Parkeringsskyltarna dök bara upp utan förvarning och täcktes över när folk redan hade börjat betala. Brist på information, otydliga uppgifter och brist på dialog har skapat stort missnöje.
Läs också Uppror mot plötslig p-avgift på Kungsgårdsskolan
Även rektorerna överraskades. De fick information förrförra fredagen om att p-avgifter ska införas måndagen därpå, men lyckades få det uppskjutet en vecka för att hinna förbereda sin personal.
På förvaltningsnivå har planeringschefen Jonas Trulsson inte mycket gott att säga om Ängelholmslokalers hantering av frågan:
– Det här är jätteklantigt hanterat. Hade man varit tydlig från början skulle det inte varit en sådan stor grej. Jag förväntade mig att frågan först skulle tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott, säger han.
Men det gjordes aldrig. Beslutet fattades av Ängelholmslokalers vd Benth Jensen som rapporterade till sin styrelse. Och den politiskt tillsatta styrelsen hade inga invändningar.
Läs också Ängelholmslokalers vd backar om p-avgift vid skolor – ska inte gälla hela kommunen
– Informationen har inte alls varit bra och olika uppgifter har nått ut, först att p-avgifter ska införas på samtliga Ängelholmslokalers fastigheter, sedan bara de centrumnära. Vilka är det? Jag har skrivit en lång lista på möjliga konsekvenser för skolans personal, vi har lärare som jobbar på flera skolor. Det är viktigt för oss att veta så att vi kan informera dem, säger Jonas Trulsson.
Gå till toppen