Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Slutfix på Sågen i Klippan

På torsdag inleds en hejdundrande invigningshelg i Klippan. Runt 7 000 kvadratmeter förenings- och fritidsytor invigs på allaktivitetshuset Sågen. Redan nu diskuteras finansieringen av etapp två.

Kultur- och fritidsförvaltningens chef i Klippan Arne Grau Amnér framför Tim Timmey-vägg på nya delen av Sågen.Bild: Annsofie Wieland
Hantverkarna är i stort sett klara, och några föreningar har redan flyttat in. Förvaltningschef Arne Grau Amnér vandrar genom korridorerna, förbi fyra kompletta kampsportslokaler, en bordtennishall, en stor dansstudio med speglar längs väggarna och en e-sportarena. Och så lite släktforskare och några pensionärsföreningar på det.
Fakta

Invigningshelgen

Torsdag

18-21 Invigningsceremoni med Helsingborgs symfoniorkester.

Fredag

14-00 Ungdomarnas dag med bland annat Gäst i Klippansoffan med Tim Timmey klockan 18.30 och konsert med hiphopartisten Saliboy klockan 22.

Lördag

13-19 Föreningarnas dag med öppet hus. Författarbesök av Fredrik Backman.

– Det här är en enorm satsning för en så stor blandning av människor. Jag tjatar om det hela tiden nu, att vi har så modiga politiker, säger Arne Grau Amnér.
Nyligen var han i Stockholm och presenterade Klippans koncept för sin fritidsverksamhet och fick då också berätta om satsningen på Sågen.
På baksidan av huset, med högt i tak, syns den blivande inomhusbanan för boule, som dock dröjer till efter sommaren. Intill har en stor scen byggts upp inför invigningen på det som kallas streetytan.
– Vi ska testa den i helgen. Tanken är att vi ska kunna ha konserter för 500-600 personer här, och sedan snabbt kunna ställa om för street och basket.
Förvaltningens egna fritidsledare på Ung fritid hade ingen lång flytt att göra, från ena änden av huset till den andra, och har redan öppnat verksamheten i lokaler med ingång direkt från gatan. Fritidsgården har fått större yta och flera rum.
Lars Hultin, Ung fritid Klippan, i den tysta replokalen som ligger i anslutning till nya fritidsgården på Sågen.Bild: Annsofie Wieland
Fritidsledare Lars Hultin håller på med att koppla in utrustning i en av nyheterna på fritidsgården, ett tyst övningsrum med midi-trummor, ett litet PA och flera instrument upphängda längs väggarna. Längre bort i en korridor finns flera rum för skapande och hantverk.
– Det här ger oss nya möjligheter att kanske nå ungdomar som inte hittat oss tidigare. Och vi hoppas på ett större samarbete med föreningarna när vi är i samma hus och kan lära känna folk, säger han.
En vaktmästare springer förbi, bärande på wellpappemballage. Det är bråda dagar inför invigningen på torsdag. Alla inventarier ska på plats och det lilla biblioteket innanför receptionen måste byggas upp.
Kent Hansson sågar till en bänkskiva i ett av flera kök som ska finnas på Sågen.Bild: Annsofie Wieland
– Vi har jättemycket att göra. Vi fick ju vänta tills byggarna var klara med sitt innan vi kunde börja. Och så har vi hjälpt föreningarna mycket, säger Kent Hansson, som är chef för kultur- och fritidsförvaltningens driftenhet.
Byggkostnaderna för projektet hamnade på drygt 28 miljoner kronor. Genom att minska lite på inventarierna hamnade det inom budget.
Men pengarna räckte inte till allt man ville göra, andra våningen och en utvidgning av gymnastiklokalerna på Sågen har fått skjutas till en andra etapp, som ännu inte är beslutad. Sedan Klippan nyligen utlovades 4,5 miljoner kronor från allmänna arvsfonden för tillgänglighetsanpassning och parasport har kultur- och fritidsnämnden velat skynda på. Nu handlar det om att kommunen måste då skjuta till en än så länge obestämd summa på mellan sju och 14 miljoner kronor för att genomföra hela etapp två.
– Blir det inte av kan vi inte heller ta emot pengarna, säger Arne Grau Amnér.
Arne Grau Amnér i datasportssalen, som redan använts i en turnering. På fredag blir det möjlighet att testa e-sport mellan 16-17.30. Dessutom blir det ett e-sportevent 20.30.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen