Annons

Annons

Annons

Annons

opinionFörsta maj

Aktuella frågor
”Tre representanter för SSU måste entledigas från sina förtroendeuppdrag i Malmö stad.”

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, ta ditt ansvar för alla Malmöbor, skriver företrädare för ungdomsförbunden MUF, CUF och KDU.

Katrin Stjernfeldt Jammeh på första maj i Malmö.

Bild: Lars Brundin

Under årets första maj-tåg i Malmö skanderade SSU ramsan ”krossa sionismen” och lät detta antisemitiska budskap spridas över Malmös gator. Bara några meter framför gick Ilmar Reepalu (S), mångårig ordförande i kommunstyrelsen i Malmö och ökänd för sina antisemitiska uttalanden. Varken han eller någon annan gjorde något för att stoppa skanderandet.

SSU:arnas antisemitiska agerande blev snabbt uppmärksammat. Philip Botström, ordförande för SSU i Sverige, bad om ursäkt och lovade att ramsan inte skulle få användas framöver.

Annons

Annons

Men SSU Skåne och SSU Malmö vägrade att be om ursäkt och valde istället att försvara sitt agerande med tämliga märkliga argument som att ramsan existerat inom vänstern i åratal. Det kan inte vara en anledning att fortsätta skandera den. Demokratiska rörelser ska utvecklas med tiden och det bör även gälla SSU.

Shler Bradostin, ordförande för SSU Malmö, påpekade att den våldsbejakande ramsan inte har varit kontroversiell tidigare. Men inte heller det är något hållbart argument när SSU nu, på stabil grund, polisanmälts för hets mot folkgrupp.

I tider då vidrig rasism och antisemitism frodas i Malmö, är det inte värdigt statsministerns eget ungdomsförbund att skandera en antisemitisk ramsa.

Efter att händelsen uppmärksammades har tung kritik riktats mot SSU Malmö från flera håll. Nu har flera personer som deltog i demonstrationståget bett om ursäkt, eller åtminstone gjort en ansats att göra det.

Shler Bradostin, som förutom att vara nyvald ordförande för SSU Malmö är ersättare i tekniska nämnden i Malmö, var en av talarna under arrangemanget. Hon tog över SSU Malmö efter en höst och vinter av tumult och skandaler.

Electra Ververedis är ordförande för SSU Skåne och ersättare i kommunfullmäktige i Malmö. Hon höll i megafonen som spred den antisemitiska ramsan över en folkmassa vid Folkets Park. Hon tog över ett distrikt som skakats av stora bråk och skandalösa uttalanden. Hon försvarade till en början ramsan och kallade sin förbundsordförande Philip Botströms ursäkt och argument för ”olyckliga”, men har efter påtryckningar bett om ursäkt för sitt agerande. Ursäkten kom mer än en vecka efter att den antisemiotiska ramsan ekade på Malmös gator.

Annons

Mediha Ahmadi stämde också in. Hon har tidigare varit ombudsman för SSU i Skåne och ledamot i Malmös beredning för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter. Idag ingår hon i Malmö kommunstyrelse, kommunfullmäktige och är första vice ordförande i funktionsstödsnämnden. Hennes ursäkt, att hon ”är ledsen att människor tagit illa vid sig” är ett hån mot alla som drabbats av judehatet i Malmö. Hennes ord är ingen ursäkt för hennes agerande, utan ett ställningstagande där hon mer eller mindre skuldbelägger dem som tagit illa vid sig av hennes antisemitiska och möjligen olagliga agerande.

Annons

Att tre representanter för SSU som dessutom är förtroendevalda politiker för Socialdemokraterna utrycker sig som de gjort är oacceptabelt och synnerligen hänsynslöst. Men kanske inte helt oväntat när organisationen de representerar under de senaste åren varit hemvist för skandaler, hot och hat.

Malmö har en historia av attacker mot judiska församlingar, hot och hat har drabbat judiska Malmöbor till den grad att staden nu håller på att förlora sin judiska befolkning helt.

Vittnesmål om hur man inte vågar bära ett halsband med davidsstjärna på Malmös gator och att man som lärare inte vågar berätta för sina elever att man är jude, bör tynga stadens styrande politiker så till den milda grad att de bör vara villiga att göra allt i sin makt för att återskapa tryggheten i staden. Istället tillåter de övergrepp från de egna leden och återigen utsätts judar i Malmö för antisemitism från socialdemokratiskt håll. Vi vägrar acceptera att det är så.

Annons

Under kippavandringen 2017 i Malmö uttryckte kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) att ”[vi] får aldrig acceptera antisemitism och det kräver att vi drar en tydlig gräns… Den gränsen är för länge sedan passerad när hot och vidriga antisemitiska slagord ropas ut på möten och på torg” MUF, CUF och KDU delar den uppfattningen. Det är nu dags för Katrin Stjernfeldt Jammeh att dra en tydlig gräns i sitt eget parti, men också för vilka värderingar en förtroendevald politiker för Socialdemokraterna i Malmö kan ha.

Mediha Ahmadi, Electra Ververedis och Shler Bradostin måste entledigas från sina förtroendeuppdrag i Malmö stad. Tillåts de att sitta kvar är det ett tydligt besked från kommunstyrelsens ordförande och Socialdemokraterna om att antisemitiska uttryck är okej så länge de slätas över och ursäktas.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, ta ditt ansvar för alla Malmöbor.

Linda Obiedzinski

ordförande för Malmö MUF

Hedvig Lindstrup

distriktsordförande för CUF Skåne

Stefan Sarmes

distriktsordförande för KDU Skåne

Annons

Annons

Till toppen av sidan