Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Uppåt för hushållens boprisförväntningar

Hushållens syn på bostadspriserna har blivit mer positiv, enligt SEB:s Boprisindikator. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Nästan hälften, 49 procent, av de tillfrågade hushållen i en SEB-enkät tror på stigande priser på bostadsmarknaden det kommande året. Det är en ökning med 5 procentenheter jämfört med föregående månad.
Andelen tillfrågade som tror på fallande priser har samtidigt minskat med 4 procentenheter till 22 procent.
För SEB:s boprisindikator innebär det en ökning med 9 enheter till 27, den högsta nivån sedan september 2018.
”På regional nivå ser vi tydliga uppgångar i alla regioner och fortsatt är det Östra Götaland som ligger i topp, denna månad på 34 med Skåne tätt efter på 32”, skriver SEB i ett pressmeddelande.
Enligt SEB-enkäten har hushållens förväntningar på Riksbankens styrränta om ett år sjunkit marginellt till 0,12 procent i snitt.
”Andelen som planerar att binda sina rörliga lån har minskat från förra månaden och ligger nu på 5 procent”, skriver SEB.
Undersökningen, gjord av Demoskop på uppdrag av SEB, bygger på 1 000 intervjuer och genomfördes under perioden 29 april–7 maj.
Gå till toppen