Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Urinvånare anmäler australiskt klimatbrott

En grupp personer från Torressundöarna stämmer Australien för att landet inte gör tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Bilden är från en annan plats. Arkivbild.Bild: Jae C Hong/AP/TT
En grupp av ursprungsbefolkningen på Torressundöarna stämmer Australien för brott mot mänskliga rättigheter.
Invånarna på de fler än 270 småöarna, som tillhör landet, hävdar att dess regering inte gör tillräckligt för att leva upp till det internationella klimatavtalet, det så kallade Parisavtalet.
Den låglänta ögruppen norr om det australiska fastlandet kommer att drabbas hårt och hamna under havsytan om inte den globala uppvärmningen bromsas.
– Det här är några av världens mest klimatkänsligaste öar. De är väldigt utsatta, säger Sophie Marjanac, en av advokaterna som företräder urinvånarna.
Australien är en av 185 nationer som skrivit under Parisavtalet och tillhör den grupp av länder som släpper ut allra mest växthusgaser. Trots det skar landets regering ned på klimatsatsningar förra året, något som möttes av kritik från miljöorganisationer.
Anmälan, som lämnas till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, är den första i sitt slag och väntas ta tre år att behandla.
Gå till toppen