Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Min mening: Vi måste ta itu med depressionerna – ett problem som ökar för varje år

Depression är ett ökande problem som kan få allvarliga konsekvenser. Om detta skriver Frida Pusztai.Bild: Jessica Gow/TT
Vi har drabbats av en ny epidemi i Sverige: depression. Under tio år har antalet unga som lider av psykisk ohälsa ökat lavinartat till nästan dubbelt så många. En stor mängd av de drabbade går obehandlade, vilket har fått allvarliga konsekvenser. Enligt Karolinska institutet tog över 1 500 svenskar sina liv 2017. 149 av dessa var unga. Detta gör självmord till en av de vanligaste dödsorsakerna bland unga i Sverige.
Anledningen till varför mängden unga som lider av psykisk ohälsa har ökat så drastiskt är enligt Socialstyrelsen fortfarande okänd. Men de påstår att den omfattande ökningen kan bero på ungas generella livsvillkor som skoltiden och vägen in till arbetsmarknaden.
Att unga känner av de höga kraven i skolan nu mer än någonsin är för många ingen nyhet. Den psykiska ohälsan bland unga gör att en mängd av dem presterar sämre och får problem att fullfölja sin utbildning. Frågan är vart vi är på väg om vi inte gör något åt problemet. För vem vet, kanske är det din bästa kompis eller ditt framtida barn som faller offer för psykisk ohälsa.
Idag finns det hjälp att få för alla åldrar. För barn och unga finns det till exempel BUP och som vuxen kan man vända sig till vuxenpsykiatrin. Men dessa är redan överbelastade. Vi behöver öka insatserna till vården och göra behandlingen av psykisk ohälsa till en större prioritet om vi inte vill att detta blir till vår tids nya tumör som bara växer sig större och större, tills den till slut tar kål på oss. En tumör som egentligen går att bli av med, åtminstone att hantera.
Om vi inte tar tag i detta växande problem kan man börja undra hur framtiden kommer att se ut. Det är trots allt de unga som är vår framtid. Det hjälper inte att låta tiden gå och hoppas att någon som är till exempel deprimerad ska må bättre. För att det ska gå behöver vi få vården att fungera som den ska, men också att vi själva tar det på allvar. Detta behöver hända nu.
Vissa påstår att vår fysiska hälsa är en viktigare prioritet än vår psykiska, att fysiska sjukdomar kan vara mycket mer dödliga än psykiska. Vilket till viss del är sant. Men, med den ökande psykiska ohälsan som råder i dagens samhälle är detta ett problem vi måste ta tag i nu och inte har råd att lämna åt framtiden.
I dagsläget dör cirka 1 500 personer runt om i landet av självmord varje år. Det innebär fyra självmord varje dag. Dessa människor var enskilda individer med familjer och vänner som brydde sig om dem. En av dessa kan vara en kompis till dig, eller en kompis till en kompis, som du inte hade någon aning om mådde dåligt. För det är det som är grejen med psykisk ohälsa, det syns inte på utsidan. Vissa får hjälp. Men många lider i tystnad. Många blir tillsagda att det blir bättre med tiden, att imorgon känns det bättre. Men det funkar tyvärr inte så med psykisk ohälsa. För utan vård så läker faktiskt inte tiden alla sår.
Frida Pusztai
Gå till toppen