Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wallström: Kontraproduktivt bryta Iranavtal

Ett försök att bryta upp det globala kärnenergiavtalet med Iran är kontraproduktivt, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S). – Avtalet är ett sätt att se till att de inte förvärvar eller utvecklar kärnvapen, säger hon.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo besökte Bryssel under måndagen.Bild: Francisco Seco/AP/TT
USA lämnade kärnenergiavtalet för ett år sedan. Nu har president Donald Trump aviserat nya sanktioner mot Iran, som i sin tur förklarat att landet tänker frångå vissa av sina åtaganden i avtalet.
Under måndagen träffades EU:s utrikesministrar i Bryssel och Iranavtalet var en given samtalspunkt.
– Vi står enade bakom kärnavtalet och tänker genomföra vår del av det, säger Margot Wallström.
De nya amerikanska sanktionerna är bekymmersamma, säger Wallström.
– Vi menar att det är kontraproduktivt att ge sig på kärnavtalet.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo var i Bryssel under dagen för att bland annat träffa ministrar från Frankrike, Storbritannien och Tyskland.
Den tyske utrikesministern Heiko Maas sade efter mötet att den tyska inställningen är fortfarande att kärnenergiavtalet är en förutsättning för att Iran inte ska ha några kärnvapen i framtiden, skriver nyhetsbyrån AFP.
Under mötet påpekade Maas att Tyskland ser med oro på utvecklingen och anspänningen i regionen och vill inte ha en militär upptrappning.
Gå till toppen