Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wisti och Alakoski i nytt kultursamarbete

Snack i baren i unikt samarbete mellan hotell och kyrka.

Kent Wisti, präst och konstnär, samt Susanna Alakoski, författare, möts i i Landskrona. Det handlar om lek.Bild: Anna Wahlgren, Håkan Röjder
Hotell och kyrka är väl inte verksamheter som typiskt jobbar ihop. Men det ska man göra i Landskrona, med start Kristi himmelsfärds dag, 30 maj.
Kulturum kallas samarbetet, som involverar både Sofia Albertina kyrka och det nybyggda hotellet tvärs över gatan.
Först ut är författaren Susanna Alakoski och prästen Kent Wisti med temat ”Leken och den poetiska förståelsen av tillvaron”, ett samtal lett av prästen Lotta Fång.
– Det är nytt att en präst och en författare sitter och samtalar om samhällsfrågor i en bar på det här sättet, säger Lotta Fång.
Det börjar 16:30 i baren på Hotell Öresund, Sofia Albertinas plats 5 i Landskrona. Entrén är fri och baren är öppen.
Sedan följer en vernissage med Kent Wistis nya utställning, cirka 17:30 i Sofia Albertina kyrka.
Därefter följer en kvällsmässa klockan 18 med litterära inslag — Susanna Alakoski medverkar med sina texter.
— Det är en trestegare, så att man kan välja om man bara vill komma till baren, bara vernissagen eller bara kvällsmässan, säger Lotta Fång.
Samarbetet mellan kyrkan och hotellet fortsätter i höst. 20 oktober, några dagar före FN-dagen, är temat fred. Efter högmässa och fredsmåltid på hotellet blir det ett samtal mellan K G Hammar, tidigare ärkebiskop, och Peter Brune, generalsekreterare för biståndsorganisationen War Child.
— Samtalet blir i kyrkan eftersom vi tror att många kommer att söka sig dit, säger Lotta Fång.
Det blir Kulturum även 7 november och 5 december. Det handlar återigen om samtal om samhället på ”after work-tid”, men tema och gäster är inte klara än.
– Vi jobbar bland annat för att få hit lokala politiker för att prata om annat än politik, säger Lotta Fång, som säger att hon sökt kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg i frågan.
Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, Augustprisbelönad och filmatiserad. Hon är även socionom och hedersdoktor vid Malmö universitet.
Kent Wisti är präst och bildkonstnär, men för en bred allmänhet mest känd för sina ofta delade satirteckningar, publicerade i Dagens nyheter. Han arbetar som stiftsadjunkt i Lunds stift, men är också utbildad vid KV konstskola i Göteborg och grafikskolan Forum i Malmö.
Hans utställning finns kvar i Sofia Albertina kyrka i Landskrona till 23 augusti.
Gå till toppen