Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla svenskar gick vidare till final

Victor Crone sjöng Estland vidare i Eurovision Song Contest.

Estlands, och Sveriges, Victor Crone gick vidare till lördagens final.Bild: Henrik Montgomery/TT
Om Sverige går vidare till finalen på lördag ställs John Lundvik inte bara mot sin egen låt, den han skrivit åt Storbritannien, utan också mot en landsman. Svensken Victor Crone tog sig vidare från första semifinalen i Tel Aviv.
Ni känner honom kanske från Melodifestivalen för fyra år sedan, då han sjöng refrängen åt Behrang Miri i låten ”Det rår vi inte för”. Den gången rådde han inte på valmanskåren, som satte stopp för vidare avancemang; låten nådde inte finalen. Men i år har han alltså tagit sig hela vägen till själva Eurovisionstävlingens final. Han sjunger för Estland och, i ännu högre grad, för full hals.
Svenskbidragen i år är många, elva stycken, men bara två hade hamnat i den första semin. Utöver Estlands bidrag var det Cyperns, framförd av sångerskan Tamta – som bor i Grekland, men kommer från Georgien – men skriven av kvintetten Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer Fogelmark.
Några större överraskningar blev det inte när röstresultatet äntligen redovisades, även om en del säkert häpnade över att San Marinos na-na-na-låt anses vara finalmässig. Några av de mer spektakulära och knasiga bidragen försvann däremot, främst Polens och Portugals. Dessa hade kunnat lyfta lördagens långa tv-sändning. Vem vill inte ha en döende dinosaurie i direktsändning? Och några fantastiskt ekiperade polskor som gapsjunger unisont ovanpå vad som låter som ett Black Sabbath-riff?
Utöver redan nämnda gick Grekland, Vitryssland, Serbien, Tjeckien, Australien, Island och Slovenien vidare.
Gå till toppen