Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cannes kritiseras för Delons hederspalm

Samtidigt som filmfestivalen i Cannes rullar ut röda mattan får festivalen hård kritik för valet att hedra den franske filmstjärnan Alain Delon. Den legendariske skådespelaren anklagas för våld mot kvinnor, rasism och homofobi.

Den 83-årige Delon ska föräras med hederspriset Palme d'or d'Honneur. Men enligt kritiker rimmar valet illa med Cannesfestivalens nya ”nolltolerans mot sexuella trakasserier och alla slags kränkningar”, som utfästes under förra årets metoo-rörelse.
En namninsamling på nätet kräver att priset ska stoppas, och bland kritikerna finns lobbygruppen Women and Hollywood. Dess grundare Melissa Silverstein skriver på Twitter att hon är förfärad över att Delon hedras då han ”offentligt erkänt att han slagit kvinnor och hävdat att homosexualitet är mot naturen”.
I en uppmärksammad tv-intervju i höstas förklarade Alain Delon att han inte såg några problem med att ge örfilar till kvinnor, men att han aldrig ”haft sönder” en kvinna.
Hans son Anthony Delon påstår emellertid att den kände fadern misshandlat hans mamma, och då brutit åtta av hennes revben och knäckt hennes näsa två gånger.
Delon har också orsakat rabalder genom att uttala sitt stöd för högernationalistiska Front National och han är god vän med partiets grundare Jean-Marie Le Pen sedan många år.
Cannesfestivalens chef Thierry Fremaux försvarar valet med att utmärkelsen är för Delons karriär och inte för hans åsikter.
– Alain Delon får tycka vad han vill, säger han.
Gå till toppen