Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flera försäljningsförbud efter tobaksrazzia

Efter flera tips om olaglig tobaksförsäljning gjorde Söderåsens miljöförbund och polisen tillslag mot tre livsmedelsbutiker i Bjuv, Klippan och Perstorp. En av kunderna var så ung som 14 år.

Två butiker fick förbud mot att sälja felmärkta varor, men i en butik var det så många fel att de nu inte får sälja tobak över huvud taget på tre månader.Bild: Claudio Bresciani / TT
Tips från allmänheten om försäljning av tobak till minderåriga och illegal tobakshantering fick Söderåsens miljöförbund att planera tillslag mot tre butiker i sitt område 17 april. Efter spaning slog polisen och miljöförbundets inspektörer ner på verksamheterna.
– Vi satt utanför butikerna och kontrollerade vilka som gick in och ut. När det var kunder som såg unga ut så gjorde polisen en kontroll, det kan inte vi göra, säger Malin Pommer som är chef för avdelningen livsmedel och åldersbegränsade varor på Söderåsens miljöförbund.
Resultatet av tillslagen ett totalt försäljningsförbud i tre månader. Det gällde en butik där polisens legitimationskontroll av kunderna visade att en av dem var så ung som 14 år. Det var inte första gången.
– Vi och polisen har totalt genomfört tre tillsynsbesök mot den här butiken på omkring ett år. Vid två tillfällen har polisen varit i kontakt med ungdomar som bekräftat att de köpt sina cigaretter där.
I två av butikerna fann man felmärkta förpackningar på hyllorna. Ägarna får en chans till, men miljöförbundet har skickat ett beslut om förbud förenat med ett vite om inte de felaktiga förpackningarna rensas bort direkt.
Vid tillsynen hittade inspektörerna felmärkt tobak i hyllorna på flera av butikerna, men också helt olagliga tobaksvaror. Sådana upptäcktes gömda i en av butikernas personalutrymmen under en uppföljande inspektion.
– Vi fick omhänderta sex förpackningar vattenpiptobak som var gömd i en jacka, man hade sprättat upp sömmarna och gömt inuti, säger hon.
Även livsmedelshanteringen fick anmärkningar i butikerna. Det upptäcktes problem både med smuts och med avfallshanteringen.
Av en fastighetsägare fick myndigheterna också tips om att en av butikerna hade tillgång till förrådsutrymmen som inte Söderåsens miljöförbund kände till. När de tog sig in där fann de livsmedel som inte uppfyllde lagens krav.
Läs också Kräver bättre inspektion av tobak, folköl och rökfria miljöer
Miljöförbundet har tidigare fått kritik från länsstyrelsen för att de inte är ikapp med sin tillsyn på tobaksområdet. Malin Pommer konstaterar att relativt få tillsynsobjekt kan sluka mycket resurser. Inspektörerna är också mycket beroende av tips från allmänheten för att använda resurserna rätt.
– Vi jobbar aktivt med de som faktiskt inte vill följa lagens krav. Det tar ganska mycket resurser. Men meningen med lagen är att skydda barn och ungdomar, så vi behöver göra de här tillslagen där det verkligen behövs.
Gå till toppen