Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgskrog blev till politisk arena för en kväll

Kristdemokraterna gillar EU, men unionen ska ha lagom mycket inflytande. Det förklarade partiledaren Ebba Busch Thor när hon kom till Helsingborg för att tala politik på krogen.

Kristdemokraterna och partiledaren Ebba Busch Thor känner medvind. Nu hoppas partiet att framgångarna på hemmaplan ska ge avtryck även i det kommande valet till EU-parlamentet.
KD:s partiledare Ebba Busch Thor gästade krogen Harrys i Helsingborg för att tala om kommande EU-val. Många tog chansen att lyssna på vad hon hade att säga.Bild: Britt-Mari Olsson
I det svenska valet hette det att partiet inte ville lova så mycket, men hålla de uttalade löftena. Nu vill KD göra EU lagom igen eller rentav "Make EU lagom again", med en passning till en känd makthavares slogan.
Vad betyder då det? Ebba Busch Thor utvecklade resonemanget när hon kom till afterwork-träff på krogen Harrys i Helsingborg på tisdagskvällen. Ett stopp i en lång rad för KD-ledaren, som i det här fallet fungerar som valarbetare för partiet. Hon kandiderar inte själv till EU-parlamentet.
– EU står vid ett vägval. I den politiska debatten brukar det låta som att antingen tillåts populistiska anti-EU-krafter få ännu större inflytande eller så gör man EU till Europas förenta stater. Men vi tror att det finns en annan väg framåt, sade hon.
Ebba Busch Thor försäkrade att KD är vänner av både EU och Europa, men det handlar om att sätta gränser för unionens inflytande. Gärna mer och friare handel, gemensam upphovsrätt, samordnad och reformerad utrikespolitik samt samarbete när det gäller sådant som satsningar på kärnkraft. Men EU ska hålla sina fingrar från beskattning, arbetsrätt och familjepolitik.
– EU handlade från början om att säkra fred genom handel och det är fortfarande ett avgörande uppdrag som till viss del hamnar i skymundan när andra krafter vill göra unionen till en superstat. Där vill vi hålla de krafterna stången, svarade KD-ledaren på direkt fråga före träffen.
EU-valet går mot slutspurt. Kristdemokraterna i Helsingborg bjöd in till afterwork-träff med partiledaren Ebba Busch Thor och avdelningsordförande Birgitta Södertun.Bild: Britt-Mari Olsson
Vad vad betyder lagom för dig?
– Det handlar inte om någon Jante-slogan, men den sticker ut och våra meningsmotståndare ägnar mycket tid åt att debattera vårt huvudbudskap snarare än sitt eget och då har den fyllt sin funktion.
Hon fortsatte:
– Svenskarna är i grunden för EU-medlemskap, men vill inte att EU ska lägga sig i angelägenheter som sjukvård eller a-kassa. De frågorna ska vi hantera i Sverige och på så sätt säkra stödet för unionen framöver.
Ebba Busch Thor tycker att intresset för EU-valet är förhållandevis stort, även om det inte är nivå med hösten svenska val.
– Och eftersom många känner sig vilsna när det gäller det här valet tror jag att fler känner ett behov av komma till möten som det här för att få vägledning.
Hur viktigt är det då att gå och rösta?
– Jag tycker att det är det är en demokratisk rättighet och plikt att gå och rösta. Så många beslut som tas till exempel här i Helsingborg som påverkas av regelverk från Bryssel.
Hon tar klimatfrågorna, som inte minst engagerar KD:s kommunalråd i Helsingborg Lars Thunberg, som exempel:
– Ska vi kunna hantera de frågorna på allvar krävs ett offensivt EU, därför hoppas jag att människor går och röstar.
Gå till toppen