Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

Heta titlar i Cannes 2019

The dead don't die

Iggy Pop som zombie! Bill Murray som zombiejägare! Men mest bisarrt, åtminstone ur svensk synvinkel, är att Adam Driver gestaltar en polis vid namn Ronnie Peterson. Jim Jarmuschs "The dead don't die" har fått äran att inviga årets Cannesfestival, och det är inte första gången som kultveteranen ger sig på skräckfilm – minns den lyckade vampyrfilmen "Only lovers left alive" (2013).

Pain and glory

Spanjorerna brukar ha ett kluvet förhållande till sin världsberömde son Pedro Almodóvar. Men "Pain and glory", som hade inhemsk premiär för några veckor sedan, har mötts med översvallande recensioner och höga publiksiffror. Filmen har liknats vid regissörens "8 1/2", då Antonio Banderas gör rollen som en åldrande filmregissör. ”Pain and glory” tävlar om Guldpalmen i Cannes.

Once upon a time in Hollywood

Quentin Tarantino lyckades i sista stund få klart sin storfilm om Hollywood 1969, ett omtumlande år för filmindustrin då Sharon Tate mördades av Manson-familjen, och "Easy rider" körde över alla gamla regler. Leonardo DiCaprio spelar en tv-skådis som siktar på att bli filmstjärna (rollfiguren sägs vara baserad på Burt Reynolds) och Brad Pitt hans stuntman. Bland andra träffar de på Sharon Tate (Margot Robbie), Steve McQueen (Damian Lewis) och Bruce Lee (Mike Moh).

And then we danced

Efter indiedramat "Katinkas kalas" (2012) och tonårsfantasyfloppen "Cirkeln" (2015) gör Levan Akin sin hittills mest personliga film – om en homosexuell dansare i Georgien. "And then we danced" är den enda svenska långfilmen som har tagit sig igenom nålsögat till årets Cannesfestival, även om den inte fick en plats i tävlingen om Guldpalmen utan hamnade istället i sidosektionen Quinzaine des réalisateurs.

Ingen lyssnar

Ståuppkomikern Kristoffer Appelquist, uppvuxen i Malmö, gör något överraskande huvudrollen i den dramatiska kortfilmen "Ingen lyssnar" som skildrar en stormig diskussion om ett HVB-hem för nyanlända. Elin Övergaards "Ingen lyssnar" vann Startsladden på Göteborgsfestivalen och kan nu faktiskt vinna en Guldpalm – i kortfilmstävlingen.

Portrait of a lady on fire

Efter könsöverskridande filmer som "Tomboy" (2011) och "Girlhood" (2014) gör fransyskan Céline Sciamma en lesbisk kärlekshistoria i 1700-talskostym. Adèle Haenel spelar en konstnär som förälskar sig i kvinnan hon ska porträttera. Sciamma är en av bara fyra kvinnliga regissörer som har chans att vinna Guldpalmen i år.
Gå till hd.se