Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Iñárritu gav en känga åt Netflix

Årets jurypresident i Cannes menar att film ska ses på bio.

Juryn sammanträder i Cannes.Bild: Mattias Oscarsson
”Film är bäst på bio”. Så kan man sammanfatta presskonferensen med årets Cannesjury, anförd av presidenten Alejandro González Iñárritu.
– Jag har ingenting emot att titta på film på min mobil, min ipad eller min dator. Men det är inte samma sak. Film är gjord för att upplevas gemensamt, sa den mexikanske stjärnregissören.
– Netflix gör ett jättebra jobb, men varför inte ge människor en chans att se filmerna på bio?
Frågan om strömmad film har varit en het potatis länge i Cannes. För ett par år sedan visade festivalen ett par Netflix-filmer i tävlingen, ”Okja” och ”The Meyerowitz stories”, vilket fick franska biografägare att gå i taket. Filmerna publicerades kort därefter på strömningsjättens sajt.
Frankrike har en strikt lagstiftning för att skydda biograferna – det måste gå tre år från en films biopremiär tills att den görs tillgänglig digitalt. Då biografägarna kände sig snuvade på titlarna satte de hård press på festivalen, som gav med sig. I år, liksom i fjol, har Netflix inga filmer i Cannes.
Ifjol förde detta med sig att Cannes gick miste om Oscarsvinnaren ”Roma”, som tävlade i Venedig istället. I år har man gått miste om Martin Scorseses ”The Irishman”, även om det är oklart om filmen skulle ha hunnit bli klar i tid.
Årets jury är tunn på Hollywoodkändisar – bara Elle Fanning – men rik på auteurer: Yorgos Lanthimos, Pawel Pawlikowski, Alice Rohrwacher, Kelly Reichardt, Robin Campillo och Maimouna N'Diaye. Och Enki Bilal, legendarisk fransk vuxenserietecknare, som blev överfallen av autografjagande journalister efter presskonferensen. I Frankrike tar man serier på blodigt allvar.
Till lördagen 25 maj ska juryn vaska fram en Guldpalmenvinnare från ett tävlingsfält som till stor del består av välkända veteraner – exempelvis Bröderna Dardenne, Ken Loach och Quentin Tarantino.
Gå till toppen