Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimat och miljö viktigt för Ängelholms unga i EU-valet

Många upplever EU-valet som svårt och diffust. På tisdagen fick elever på Rönnegymnasiet en duvning av en expert om frågor som Sverige kan vara med och påverka.

Skolresan till Bryssel skapade nyttiga insikter om EU-parlamentet. Från vänster: Lena Jupén, Oscar Jonasson, Sofia Bergström, Casper Andersson och Augusta Persson.Bild: Emelie Malmros
Eleverna får veta att 60 procent av lagarna som stiftas i Sverige är påverkade av EU.
Men de får också veta att Sverige är med och påverkar EU.
Direkt från Bryssel kom Pernilla Jourde till Rönnegymnasiet för att försöka göra EU begripligt för samhällseleverna. Utsikterna borde vara goda, eftersom hon är informatör på Europaparlamentet. Att hon själv har varit elev på Ängelholms gymnasieskola gör att avståndet till EU känns lite mindre.
– Sverige gör ett gott arbete i EU. Känner ni till Marit Paulsen?
Eleverna höjer frågande på ögonbrynen.
– Hon har gjort väldigt mycket för djur och sett till att djurskyddet blivit bättre i Europa, säger Pernilla Jourde och fortsätter snabbt att prata om EU-stöd och vad alla pengarna går till.
Pernilla Jourde, tidigare elev på Ängelholms gymnasieskola, numera informatör i EU-parlamentet. På tisdagen var hon på besök på Rönnegymnasiet för att berätta om hur det funkar i Bryssel.Bild: Emelie Malmros
Många av eleverna har precis blivit gamla nog att rösta.
Sofia Bergström har redan bestämt sig.
– Det är lätt om man hittar något ämne som man bryr sig om, säger hon.
– Klimatet och migrationsfrågor är viktigast för mig i EU-valet, säger Caspar Andersson och vet att den frågan rankas högt av unga.
Vi träffar en grupp elever på skolan som är ganska insatta och intresserade. De har varit på skolresa i Bryssel med studiebesök i EU-parlamentet.
– Vi fick en inblick i hur de jobbar och tänker. Det var mycket fokus på klimat och miljö, säger Augusta Persson.
– Min syn på EU förändrades en hel del genom skolresan. Jag förstod att mycket som avgörs där berör mig själv, säger Lena Jupén.
Sofia Bergström och Augusta Persson vet numera att EU-beslut påverkar oss i hög grad, men att vi också kan påverka EU genom att delta i valet.Bild: Emelie Malmros
Oscar Jonasson säger att kontakten med ledamöter i Bryssel gjorde starkt intryck på honom.
– Det gör att jag kommer att personrösta i EU-valet, säger han.
Vad säger de till sina kompisar som inte vet om de ska använda sin möjlighet att rösta?
– Ett bra tips som Pernilla Jourde ger är att söka på ”Det här gör EU för mig”. Och att göra valkompassen. Det tar bara tre minuter, säger Sofia Bergström.
Läs också Hon tycker att ängelholmarna ska bry sig mer om EU
Mänskliga rättigheter och demokrati är en viktig fråga i EU-valet för Lena Jupén.Bild: Emelie Malmros
Mijöfrågor och migration är Casper Anderssons hjärtefrågor i EU-parlamentet.Bild: Emelie Malmros
Gå till toppen