Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Karolinska sjukhuset blöder: 550 varslas

Sveriges största sjukhus – Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge – är i kris och ”blöder” pengar. Inte ens den senaste åtgärden, ett varsel av 550 anställda, kommer att få stopp krisen, säger sjukhusdirektören till TT.

Karolinska universitetssjukhuset vill spara 1 miljard i år och lägger ett varsel på 550 tjänster. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
– Vi måste få ett grepp om ekonomin. Vi blöder för mycket, men vi skär inte på den vårdnära produktionen. Antalet vårdplatser eller patientsäkerheten kommer inte heller att påverkas, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga.
Varslet rör uteslutande administrativ personal, säger han, och kommer inte att omfatta de läkare, undersköterskor och sjuksköterskor som arbetar kliniskt.
TT: Men det är väl administrationen som ser till att allt fungerar som det ska, eller?
– Visst kan det bli fel om det blir fel i administrationen och om 20 procent av den administrativa personalen försvinner finns en risk att någon annan får göra jobbet, men vårt uppdrag är att prioritera patienterna och då får vi se till att detta inte påverkar patientsäkerheten.
TT: Finns det onödig administration på Karolinska i dag?
– Det är svårt att säga om den är onödig eller inte, men vårdpersonalen är ungefär lika många som 2015, samtidigt som antalet administratörer blivit fler. Vi måste se till att det finns en balans dem emellan.
TT: Räcker denna åtgärd?
– Nej, det kommer den absolut inte att göra. Vi har vidtagit andra åtgärder och vi ska se över andra kostnader också. Vi har fått mer pengar av landstinget, men de har inte räckt.
TT: Det låter som om Karolinska universitetssjukhuset är ett stort svart hål där pengar bara försvinner.
– Det kan jag förstå, men det är det svarta hålet vi nu försöker täppa till.
Pernilla Helmersson, ordförande för fackförbundet Visions sektion 20 på sjukhuset, är fortfarande omtumlad efter beskedet.
– Det är våra medlemmar som drabbas, säger hon.
Administratörerna, säger hon, utgör det kitt som håller ett sjukhus samman och ser till att allt fungerar.
– Det är sorgligt. Vi fick veta det här igår.
Extra märkligt tycker hon att det är, eftersom varslet enbart gäller de som är anställda som administratörer, inte alla dem som är undersköterskor, sjuksköterskor eller läkare i botten, men som av olika anledningar ändå har administrativa arbetsuppgifter.
– Det finna många icke-administratörer, men som sitter på administrativa poster och som inte kommer att beröras av varslet. I och med detta slår det snett. I så fall gynnas man av att man är på fel plats. Det är våra medlemmar som har kompetensen, säger Pernilla Helmersson.
Sjukhusdirektören Björn Zoëga känner dock inte igen detta från det varsel som nu är lagt.
– Om du arbetar med administration kan du omfattas av varslet. Sedan kan det vara enklare för en sådan person att bli omplacerad i processen, men varslet gäller alla som arbetar med administration.
TT: Det är alltså en missuppfattning från fackets sida?
– Ja, skulle tro det.
Fakta

Fler åtgärder

Karolinska universitetssjukhuset lägger ett varsel på 550 tjänster. Det råder "en mycket svår ekonomisk situation", skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

"April månads siffror visar att kraftigare åtgärder behövs för att vända situationen. Därför läggs nu ett varsel på 550 tjänster", skriver sjukhuset.

Det ackumulerade resultatet för april månad visar enligt Karolinska universitetssjukhuset ett underskott på 620 miljoner kronor. Enligt sjukhusledningen behövs nu drygt 1 miljard kronor sparas i år – trots tillskottet på 725 miljoner kronor från Region Stockholm för året.

Nästa steg är nu att identifiera vilka bland de anställda som blir övertaliga, göra en konsekvensbedömning och samverka med fackliga företrädare.

Hyres- och it-kostnader ska också ses över, enligt sjukhusdirektören.

Källa: Karolinska universitetssjukhuset

Gå till toppen