Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kullaelever lär känna olika kulturer: ”Jag tycker om vädret i Sverige”

Smaklös mat, men fin natur. På Kullagymnasiet har eleverna under våren tagit del av varandras kulturer.
– Jag tycker om klimatet här, jag hatar varmt väder, säger Mohamed Hamed.

Alice Behrndz och Isabelle Moser tycker att det är intressant att lära sig mer om andra kulturer.Bild: Britt-Mari Olsson
Isabelle Moser och Alice Behrndz som går i trean på samhällsprogrammet lägger ut bilder på ett bord. Det är kända svenska personer, platser, mat – och så en kartbild på Skåne.
Elever från introduktionsprogrammet på Kullagymnasiet ska gissa vad som är på bilderna.
– Tanken med det här är att vi ska lära känna varandra, säger Alice Behrndz.
– Vi ska få en bild av dem. Oftast när man frågar vad deras favoritmat är får man reda på mer om deras mat och så börjar man prata lite. Vi vill jättegärna veta mer om sporter, kändisar, musik och sådant i andra länder.
Sedan sportlovet har beteendevetarna på samhällsprogrammet arrangerat språkcaféet som en del av kursen Etnicitet- och kulturmöten.
– Det är ju Zlatan, säger en kille som börjat gissa vad bilderna på bordet föreställer.
– Säger man Longstromp? frågar en annan om bilden på Pippi.
Fler kommer fram till bordet och tittar på bilderna.
Pippi Långstrump, Avicii, Zlatan och Astrid Lindgren. På språkkaféet skulle eleverna känna igen svenska kända ansikten.Bild: Britt-Mari Olsson
Efter frågesporten sätter de sig i små grupper och ställer frågor till varandra om musik, intressen, det bästa med Sverige och det sämsta. Tre tjejer tycker om den svenska naturen, och att det är lugnt.
– Jag tycker om vädret i Sverige. Jag kommer från ett varmt land och hatar det. Jag kan inte med värme. Jag älskar vintern, säger Mohamed Hamed.
Han är engelsklärare på Kullagymnasiet och kom från Syrien för fyra år sedan. På språkkaféet hjälper han de syriska eleverna när de behöver tolkhjälp.
– Det här är ett jättebra sätt att integreras. Eleverna slutade egentligen för en timme sedan men ville stanna för att gå på språkkaféet. De känner hela tiden att de inte vågar prata med svenskar, men det här är en bra möjlighet.
Han trivs bra i Sverige men tycker att maten är smaklös.
– Den smakar ingenting. Vår mat är blandad med många olika smaker. Mer kryddor, säger han.
Isabelle Moser, Alice Behrndz, Jakob Pavlicek och Simona Leliute går på Kullagymnasiets samhällsprogram.Bild: Britt-Mari Olsson
Tisdagens språkkafé var det sista för terminen. Alice Behrndz och Simona Leliute tycker att kursen har varit bra.
– Mestadels för att läraren är bra, säger Simona Leliute och nickar mot Martin Severinson.
De har insett att skillnaderna i Sverige och andra länder är större än de kanske trodde.
– Förra gången berättade några tjejer hur de har det i skolan i jämförelse med hur vi har det. Där kan de bli slagna om de gör fel. Och tjejerna har inte samma möjligheter som killar. Här får alla ta lika mycket plats, oavsett om du är tjej eller kille får du prata lika mycket.
– Det var väldigt intressant att få veta att vi faktiskt har det väldigt bra här i skolan, även om vi kan tycka att det är tråkigt, säger Alice Behrndz.
Gå till toppen