Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ängelholms kulturstipendiat siktar högt

Louise Ljunglöf har skolats på Ängelholms gymnasieskola och Kulturskolan. Nu har den blivande musikläraren fått ett av kommunens kulturstipendier.

Louise Ljunglöf tillsammans med pianisten Veronica Åkesson. På utbildningen till musiklärare får Louise Ljunglöf en bredd, kännedom om många instrument, olika stilar och pedagogik.Bild: Leif Johansson
Louise Ljunglöf började sjunga i kyrkokören som femåring, troligtvis mest för att mamma ville det. Som elvaåring började hon på Musikskolan, som i dag heter Ängelholms Kulturskola.
– Då visste jag inte mycket om min röst och när jag kom till Kulturskolan visste jag inte vilken stämma jag skulle ligga på, säger Louise Ljunglöf.
Tidigare sjöng hon i altstämman men började gå allt mer mot sopranstämman och att börja sjunga klassiskt.
– Min lärare sade att jag var högsopran och skulle sjunga de höga tonerna. Jag tänkte, oj det kan inte jag. Men jag är glad att hon upptäckte det, då insåg jag vilket håll jag skulle på och vad jag skulle sjunga, säger Louise Ljunglöf.
Under andra och tredje gymnasieåret gick hon musikprofil på Ängelholms gymnasieskola. Samma tid var hon med och satte upp operan ”Dido och Aeneas” med Kulturskolan.
– När jag sökte till folkis kände jag att jag behövde bestämma mig. Jag sökte en utbildning med inriktning på musikal och en mot klassisk musik. Jag kom in på Sundsgårdens folkhögskola och klassisk inriktning.
Året därpå började hon plugga till musiklärare på Musikhögskolan i Malmö.
Varför just musiklärare?
– Jag var inne på att söka till musikerutbildningen men visste att om jag lägger till två år så får jag ganska mycket mer. Jag får kännedom om en massa instrument, olika stilar och pedagogik så om jag vill kan jag hjälpa andra att uppleva det jag själv upplevt.
– Alla aha-stunder när man fattar vad som händer i rösten, det är sjukt kul att se.
Är du sugen på att ta ett lärarjobb efter examen?
– Jag vet inte än. Jag har ganska svårt att se det just nu, men vi har två år kvar, då kanske det känns annorlunda.
Efter examen skulle hon dessutom vilja läsa in engelska som sitt andra ämne.
– Jag var inställd på att läsa engelska men bestämde mig för att ta fasta på möjligheterna som musikhögskolan kunde ge mig och läsa engelska senare. Nu läser jag en fördjupning inom musik som andraämne, en fördjupning på sång, digitalt skapande och en körfördjupning.
Numera sjunger hon sällan själv, ett dop eller bröllop då och då. I övrigt koncentrerar hon sig på utbildningen.
– Sedan jag började på folkis har jag försökt att verkligen fokusera på skola och suga in allt som går.
Hur njuter du av musik i dag?
– Spotify. Något jag märkt sedan jag började här är att mina preferenser och de artister jag lyssnar på har förändrats och utökats. Också är det en lyx att få så mycket gratiskonserter här på skolan hela tiden.
På nationaldagen delas Ängelholms kommuns kulturstipendier ut. Ett av dem kommer Louise Ljunglöf att tilldelas.
– Jag fick ett sms och var tvungen att googla namnet det kom från för att se att det verkligen inte var ett skämt. Jag blev jätteglad!
Prissumman är på 8 500 kronor, vad ska du göra med pengarna?
– Programmet logic som vi jobbar i här i skolan har jag köpt och det kostar ett par tusen. Sen måste jag stämma mitt piano och är riktigt sugen på att köpa en lp-spelare så att jag kan ta hit alla mina lp-skivor som står hemma hos mina föräldrar, avslutar hon.
Fakta

Louise Ljunglöf

Ålder: 25 år.

Bor: Malmö.

Gör: Pluggar till musiklärare med klassisk sång som inriktning på Musikhögskolan i Malmö.

Aktuell: Fått ett av Ängelholms kommuns kulturstipendium.

Gå till toppen