Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Värdiga boenden för hemlösa

Dyraste lösningarna inte är de bästa, tycker Torbjörn Brorsson (M).

I media har vi fått läsa om hur Malmö stad lägger 161 miljoner kronor varje år på boenden för hemlösa. Enligt lagen måste kommunerna ordna boenden till i första hand barnfamiljer men även vuxna kan omfattas. Att vi har den har typen av sociala skyddsnät är något som är viktigt och framför allt barn ska aldrig behöva vara hemlösa. I Malmö har man löst det på sådant sätt att man betalar dyrt för olika lösningar på hotell, vandrarhem och i lägenheter. Kostnaden måste vara någon av de högsta i landet, men förutom att det är dyrt så är det direkt dåligt. För barnfamiljer blir det ingen kontinuitet och man kan med kort varsel få byta boende. Det är inte bara Malmö som arbetar på det här sättet, utan även många andra kommuner gör på samma sätt.
I Landskrona har man löst det på ett helt annat sätt. I stadens försorg finns det idag fyra olika akutboenden, varav ett, Akutbo familj är för barnfamiljer. Här finns det plats för 24 familjer och på Akutbo kan familjen under den tid de saknar bostad få en fast tillvaro, ha sig egen lägenhet och barnen blir då även inskriva på en förskola eller skola. De kan alltså få en skolgång, och det är oerhört viktigt. Det skapar en trygghet och är betydligt mera värdigt än att få bo på ett vandrarhem. Landskronas totala kostnad för detta är cirka 13,5 miljoner kronor.
Detta visar att de dyraste lösningarna inte är de bästa, utan det är de som är anpassade till människorna. De som ser människorna och tänker på vad som är bäst för de enskilda personerna. Det bedrövligt att det finns något som heter hemlöshet, men så länge det finns så ska kommunerna kunna erbjuda både kostnadseffektiva och värdiga boenden. Ansvarigt kommunalråd i Malmö säger nu att man måste se över situationen och ett sätt kan vara att göra ett studiebesök 40 km norr om sin egen stad.
Torbjörn Brorsson (M), ordförande individ- och familjenämnden
Gå till toppen