Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorps kyrka äldre än man trott

Hela Perstorps kyrkas historia måste dateras om 50 år. Nu intresserar sig internationella experter för medeltida delar av byggnaden.

Perstorps kyrka.Bild: Johan Persson
På måndagen gjorde en grupp experter i medeltida timmermanskonst ett besök i Perstorp. Där fanns förutom stiftsantikvarie Heikki Ranta bland annat Per Kristian Madsen som varit direktör för Danmarks Nationalmuseum, den engelske timmermannen Peter Mccurdy som var med och rekonstruerade Shakespeares teater i London, och den amerikanska timmermannen Jack Sobon som arbetar över hela världen med restaurering och nytillverkning av stolpverk.
Fakta

Perstorps kyrka

Uppfördes som man trott under senare delen av 1100-talet med hjälp av munkar från Herrevads kloster. Den byggdes i romansk stil med ett rektangulärt långhus och lägre och smalare kor. Långhuset var försett med gluggliknande fönster, kanske för att kyrkan också skulle tjäna till försvarsändamål.

Taket var ursprungligen plant och uppfört i trä. Korsvalven slogs först under senare delen av medeltiden, och då byggdes också ett vapenhus framför södra ingången.

Källa: Svenska kyrkan

De kom för att titta på ett av Lunds stifts bäst bevarade tidigmedeltida taklag, som finns på koret och dateras till år 1250. Klockstapeln är också en av de tre medeltida som fortfarande finns kvar i Lunds stift.
Timmermannen och doktoranden Karl-Magnus Melin leder stiftsprojektet Historisk timmermanskonst, som gjort flera upptäckter i Perstorps kyrka.
Bland annat har en medeltida dörr daterats till slutet av 1100-talet och på vinden har man funnit tecken på en tidigare odokumenterad brand.
– Hela kyrkans historia måste därför omvärderas. Den är minst 50 år äldre än vad man tidigare trott, säger han.
Studiebesöket var en del av ett kunskapsutbyte som organiserats av stiftsprojektet i samarbete med Hantverkslaboratoriet vid Göteborgs universitet, nationellt centrum för kulturmiljöns hantverk.
Gå till toppen