Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pugh Rogefeldt får Cornelisstipendium

Pugh Rogefeldt, 72, är årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat. Arkivbild.Bild: Claudio Bresciani/TT
Artisten Pugh Rogefeldt tilldelas årets Cornelis Vreeswijk-stipendium på 750 000 kronor. Sångaren släppte sitt första album för exakt 50 år sedan, ”Pugh (Ja dä ä dä!)”, 1969.
”Från Brecht till Berry, från Gotland till Hollywood, från fängelset till Svensktoppen. Under ett halvt sekel har han gått sin egen väg över den svenska musikscenen. En pionjär i att sjunga rock på svenska som sätter sitt allt, sitt bästa för oss”, skriver juryn i sin motivering.
Juryn består av Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet, och Silas Bäckström från Cornelis Vreeswijk-sällskapet.
– Jag är jättestolt. Det här blir ett ekonomiskt lyft för mig som ger mig tid över att producera ny musik, säger Pugh Rogefeldt till P4 Stockholm.
Tidigare pristagare är bland andra Thorsten Flinck, Lill Lindfors, Tommy Körberg, Lena Nyman och Rikard Wolff. Cornelisstipendiet delas ut i Vitabergsparken i Stockholm den 18 augusti.
Gå till toppen