Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen vill halvera kapitalkrav

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) föreslår halverat krav på aktiekapital i privata aktiebolag. Arkivbild.Bild: Susanna Pettersson Öste/TT
Regeringen föreslår en halvering av kravet på aktiekapital i privata aktiebolag till 25 000 kronor, från dagens 50 000 kronor.
Förslaget går nu ut på remiss och siktet är inställt på en lagändring den 1 januari 2020.
”Målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Den föreslagna sänkningen av kapitalkravet är en del av januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.
Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) underlättar sänkningen för små företag samtidigt som det finns kvar ”en viss spärr mot oseriöst företagande”.
Gå till toppen