Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosenträ för miljardbelopp återfunnet

Lastning av lagligt avverkat timmer i Gabon. Arkivbild.Bild: Saurabh Das/AP/TT
Gabon har återfunnit 200 containrar med fridlyst rosenträ. I måndags meddelade myndigheterna att 353 containrar med rosenträ – värt motsvarande drygt 2,3 miljarder kronor – försvunnit.
Det stulna virket hittades hos två företag som bedriver hamn- och exportverksamhet. Två kinesiska medborgare har gripits, och gabonesiska myndigheter misstänks vara inblandade i stölden, uppger åklagarmyndigheten i det centralafrikanska landet.
Det kan ta de sällsynta träden 500 år att växa till sin fulla längd på 40 meter. Träslaget är extremt hårt och mycket hett eftertraktat i flera asiatiska länder.
I februari och mars hittade och beslagtog myndigheterna 392 containrar med 5 000 kubikmeter illegalt avverkat rosenträ i hamnen i Owendo – men i slutet av april var plötsligt 353 av containrarna borta.
Vart de återstående 153 containrarna med rosenträ tagit vägen är inte känt.
Gå till toppen