Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Närheten mellan Skåne och Själland påverkar valet av styrelseledamöter

Närheten till Danmark gör att det i Skåne finns lika många danska styrelseledamöter och vd:ar som i Stockholms län som är betydligt större. Det visar en ny analys framtagen av det dansk-svenska kunskapscentret Øresundsinstituttet.

1 104 styrelseposter och uppdrag som verkställande direktörer i danska bolag i Region Huvudstaden och Region Själland innehas av personer som är folkbokförda i Sverige. I motsatt riktning är 1 254 styrelseposter och vd-jobb i bolag i fem sydsvenska regioner och Stockholms län tillsatta med personer som är folkbokförda i Danmark.Bild: Ingemar D Kristiansen
Trots att Skåne är mindre än Stockholm finns det lika många styrelseposter och vd-uppdrag tillsatta med danskar i näringslivet i de båda regionerna. Kanske inte så konstigt med tanke på Skånes närheten till Danmark, men samtidigt ett form av integrationskvitto mellan länderna.
Analysen visar att det i det skånska näringslivet 2017/2018 sammanlagt var 453 poster tillsatta med danska styrelseledamöter och vd:ar. Det är lika många danskar som i Stockholm som med tanke på sin storlek och kraft som huvudstad borde haft flest danska ledamöter och vd:ar, slår analysen fast.
Enligt rapporten visar siffrorna att närheten mellan Skåne och Själland har lett till att många skånska företag har hämtat styrelseledamöter eller vd från andra sidan Sundet. Vidare tar rapporten fasta på att det ofta rör sig om danska företag som har etablerat svenska dotterbolag i Skåne och som valt att ha representanter från ägarna i den svenska styrelsen eller ledningen.
När företag i Köpenhamnsområdet söker svenska ledamöter är det ofta lokala dotterbolag till stora svenska koncerner och ledamöterna hämtas då vanligen från Stockholm.
Analysen visar också att det är få fristående små bolag som tar sig över sundet. Den bransch som dominerar antalet dansk-svenska styrelseledamöter och vd:ar är parti - och detaljhandelsbranschen.
Rapporten i sin helhet finns att läsa på Øresundsinstitutetts hemsida.
Gå till toppen