Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så ska Region Skåne lösa sjukvården i sommar

Drygt var tionde vårdplats på Region Skånes sjukhus stängs i sommar. Orsak: brist på sjuksköterskor. Det blir ännu en tuff sommar, säger Björn Ekmehag, förvaltningschef på Skånes universitetssjukvård.

Bild: Björn Lilja
Av totalt tretusen vårdplatser på Skånes tio sjukhus kommer mellan trehundra och fyrahundra inte att kunna användas i sommar.
– Det finns helt enkelt inte tolvtusen sjuksköterskor som går utan jobb och kan arbeta hos oss i sommar, säger Alf Jönsson, regiondirektör.
När det var som tuffast förra sommaren var 735 av 935 vårdplatser på SUS i Lund och Malmö tillgängliga.
Målet i år är att inte tvingas stänga ännu fler vårdplatser under semestertiden, enligt Björn Ekmehag:
– Vårdplatserna är en utmaning, och det kommer att bli tufft.
Bild: Bengt Arvidson
Som vanligt ska regionens 28 000 sjukvårdsanställda ha semester i sommar. Som vanligt är det brist på ersättare. Som vanligt är sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor svårast att hitta.
Även fysioterapeuter och arbetsterapeuter är svårrekryterade. Tillgången på underläkare och undersköterskor är däremot god, säger Karin Melander, HR-direktör.
Så här ser prognosen för årets sommar i Region Skåne ut:
Primärvården: Skånes 84 offentliga vårdcentraler kommer i stort sett att ha öppet som vanligt, säger Sofia Ljung, förvaltningschef:
– De planerade besöken blir färre under sommaren. Vi prioriterar de akuta besökstiderna.
Även de privata vårdcentralerna väntas ha öppet som de brukar
Akutvården: Alla akutmottagningar är öppna som vanligt, både på de stora och små sjukhusen.
– Den som är sjuk ska självklart kontakta sjukvården, och det akuta är prioriterat, säger Rolf Ohrlander, som samordnar sjukvårdens sommarplanering.
Bild: Bengt Arvidson
Förlossningen: Alla mottagningar är öppna, och kapaciteten ska enligt planen var densamma som under resten av året.
Operationerna: Akuta och livshotande tillstånd prioriteras när den kirurgiska verksamheten dras ner.
– Vi kan inte ha samma kapacitet som under resten av året, men med hjälp av samordning mellan sjukhusen klarar vi de högprioriterade tillstånden.
Ambulanserna: Med bättre samordning i hela Skåne ska man undvika fjolårets svårigheter i ambulanssjukvården.
– Vi hade problem i sydvästra Skåne förra sommaren. Nu ska vi samordna de olika driftformerna: vår egen verksamhet i sydväst och nordväst, Samariten i Mellanskåne och Premedic i nordost, säger Rolf Ohrlander.
Precis som förra året kan vissa sjukvårdsanställda få en bonus om de tar kortare sommarsemester. Den som nöjer sig med tre veckor får sextusen kronor, en ledighet på två veckor ger tolvtusen. Extra arbetspass ger 160 kronor extra per timme.
Gå till toppen