Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Detta är lite grand finale"

Skaparveckan kommer till Ängelholm och drygt 35 konstnärer ställer ut i centrum. Det blir underhållning, aktiviteter och föreläsningar. Bakom arrangemanget står deltagarna själv.

Richard Handl och Håkan Henrysson har båda varit engagerade i planeringen av skaparveckan samtidigt som de lagt tiden på att skapa till utställningen.Bild: Evelina Gunnarsson
Det treåriga, nationella projektet Vem får kalla sig konstnär har årligen en stor utställning i en av de fyra deltagande kommunerna. Den 21-25 maj kommer utställningen till Ängelholm och bakom arrangemanget står flera avdelningar på Daglig sysselsättning tillsammans med projektledaren John Hayes Jr.
– Detta är lite grand finale. Vi har jobbat med det här projektet i exakt tre år och varit på utställningar i både Hallsberg och Skellefteå säger Håkan Henrysson.
– Vi har lärt känna en del från de tidigare träffarna och det ska bli kul att träffa dem, säger Richard Handl.
Ju längre de arbetat med projektet, desto mer idéer ploppar upp tycker Håkan Henrysson.
– Det ger ökat självförtroende och man lär känna mycket människor. Man vågar mer och att uttrycka sig och visa upp sina grejer.
Både Richard och Håkan har ställt ut Hallsberg och Skellefteå och de tycker alltid att det är roligt.
– Det är ändå lite nervöst att visa upp en del av sig själv, säger Håkan.
– Det är ju ens egen stil man visar upp, säger Richard.
Skaparveckan innebär inte bara att konst ställs ut på stan. Det finns ett gediget program med föreläsningar, workshops, uppvisningar och underhållning.
– Det kommer en barnboksförfattare och så finns det en graffitivägg där alla får måla, säger Håkan.
Allmänheten är välkommen på samtliga aktiviteter som alla är gratis.
Varför tycker ni att man ska besöka skaparveckan?
– Man kan prova på mycket som man inte annars får göra.
På fredagen sätts en scen upp på Stortorget där underhållning från bland annat ett rockband ges.
– De ska sjunga en låt som jag har skrivit. Jag pratade med bandet och de tyckte att vi skulle ha ett samarbete. Jag skrev en text och skickade den till dem, sen gjorde de musiken. Jag skriver mycket poesi, säger Håkan.
Håkan har fått äran att invigningstala på Stortorget och kommer att läsa upp en dikt som han skrivit.
– Jag vill inte hålla ett traditionellt tal, säger Håkan.
På kvällarna umgås deltagarna från de fyra kommunerna, det blir en utflykt till ufomonumentet, mingolftävling och grillning.
Håkan Henrysson har skapat ett konstverk han kallar för David Bowies dödsmask (t.v) och Richard Handl har skapat konstverket Helheten (t.h)
Mellan 35 och 40 konstnärer ställer ut under veckan och konsten finns på både Stortorget, Tingstorget, Gamla Rådhuset och Kronohäktet. I projekt deltar konstnärer från de fyra kommunerna Hallsberg, Skellefteå, Botkyrka och Ängelholm.
– Det är mycket att leva upp till, det har varit väldigt roligt de andra gångerna, säger Richard.
Temat för skaparveckan är peace, love and understanding. Varje konstnär har tagit fram tre stycken 30 gånger 30 centimeter stora tavlor på temat och tillsammans har de gjort ett stort peace-tecken som ställs ut.
Hoppas ni att projektet får en fortsättning?
– Det är bestämt att det ska bli en fortsättning på något sätt, säger Håkan.
Några aktiviteter under skaparveckan:
Föreläsning - "Handikappvetenskap i 2010-talet" med Dr Johanna Gustafsson. Hörsalen, 22/5 klockan 15-16.
Uppvisning i lergökstillverkning - Keramikern Sofia Nilsson visar. Tingstorget 7 22/5 klockan 16-17 och 24/5 klockan 10-11.30.
Sagoläsning & pysselstund - "Draken som ville lära sig att simma" med författaren Jenny Gulstad. Stadsbiblioteket, 25/5 klockan 10.30-12.
Föreläsning - "Att utmana normer i kultursfären" med Emilia Hallin. Hörsalen, 23/5 klockan 14-15.
Gå till toppen