Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Whatsapp manar till uppgradering

Uppgradera till den senaste versionen av applikationen, är beskedet från Whatsapp. Detta sedan det avslöjats att användare fått avlyssningsprogram installerat när de använt sig av applikationens samtalsfunktion.

Det är fortfarande oklart hur många av appens användare som påverkats.Bild: Gorm Kallestad/NTB
Håll även operativsystemet i mobiltelefonen uppgraderat, för skydd mot spionprogram, är rådet från Whatsapp.
– Vi jobbar helat tiden tillsammans med andra i branschen för att tillhandahålla de senaste säkerhetsförbättringarna för att hjälpa till att skydda våra användare, säger en talesperson för Whatsapp.
Beskedet kommer sedan tidningen Financial Times rapporterat att Facebook-företaget Whatsapp i början av maj upptäckt att flera användares mobiltelefoner hade fått spionprogram installerat via applikationens samtalsfunktion.
Trots att användaren inte svarade på samtalet kunde mobilen smittas med programmets kod, som ska komma från det Israelbaserade företaget NSO.
Samtalet ska även raderats från listan över inkommande samtal.
Det är oklart hur många av appens över 1,5 miljarder användare som påverkats, men programmet har installerats på flera olika mobilplattformar.
Fakta

Kan styra kamera och mikrofon i mobilen

NSO är känt som en tillverkare av övervakningsprogram för nationella säkerhetstjänster, för att använda i brottsbekämpning och arbetet mot terrorism. Det mest kända programmet kallas för Pegasus och låter användaren kontrollera kameran och mikrofonen på den mobiltelefon som smittas med programmets kod.

Det Israelbaserade företaget säger att de kommer att utreda saken, men förnekar att de själva skulle ha installerat programmet i appen. Enligt NSO använder företaget själv inte spionprogrammet mot vare sig personer eller organisationer, men om det kommer trovärdiga anklagelser om felaktig användning kan systemet stängas ned.

Gå till toppen