Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stopp för fordon på helger för att få bukt med dumpning

Omfattande dumpning av osorterade sopor har länge varit ett problem på återvinningsstationen i Billesholm. Blir det ingen förbättring kan stationen komma att tas bort helt.

I flera år har det dumpats sopor vid sidan av containrarna. Nu sätts en bom upp för att stänga fordon ute på helgerna.Bild: FTI
I flera år har det dumpats stora mängder sopor kring containrarna på återvinningsstationen på Järnvägsgatan. Nu väljer Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ansvarar för stationen att stänga av för fordon med hjälp av bommar från fredagseftermiddagar till måndag morgon. Det är på helger det sumpas mest. Kommer man till fots eller på cykel går det däremot bra att lämna avfall som vanligt.
– Vi vill ta bort stationen helt och hållet. Det var vår utgångspunkt när vi träffade kommunen senast. Nu gör vi den här lösningen som steg ett, säger Jenny Randborg, som är FTI:s regionchef i Skåne.
Hon betonar att de flesta använder stationen som den är avsedd och lägger sorterat glas, metall, plast, papper och kartong i respektive kärl. Problemet är personer som kommer med större fordon och lastar av mängder av osorterade sopor. Enligt Jenny Randborg kommer de dumpade soporna både från privatpersoner och olika verksamheter.
– Det är satt i system, det är det som är problemet. Det är allt från byggavfall, folks gamla kök, mat- och restaurangavfall. Det är kladdig plast och snusk, förpackningar som borde ligga i behållaren, krukväxter, trädgårdsgrunkor, maskiner och möbler.
Frågan om placering av återvinningsstationen tas upp i tekniska nämnden senare i maj.
– Då ska vi diskutera hur vi ska gå tillväga. Det är inte bara att flytta den, för risken är att man bara flyttar problemet, säger nämndens ordförande Alf Nilsson (S).
Gå till toppen