Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjänsteman förmedlade attraktiva hyreskontrakt till bekanta – kommunen tillsätter arbetsgrupp efter HD:s granskning

En tjänsteman på mark- och exploateringsavdelningen har förmedlat attraktiva hyreskontrakt till personer han känner. Det är kärnan i en pågående granskning tidningen håller på med. Men redan innan HD publicerat agerar kommunen och lovar att syna kontrakt och hyressättningar.

Tidningen granskar just nu hur kommunens mark- och exploateringsenhet fördelat hyreskontrakt för de cirka 100 bostäder avdelningen förvaltar.
Vi kan avslöja att en tjänsteman på avdelningen förmedlat attraktiva hyreskontrakt på bostäder till personer han känner.
Det handlar om bostäder i fastigheter som kommunen har köpt in i strategiskt syfte i exploateringsområden.
Tidningen begärde i onsdags i förra veckan ut en större mängd hyreskontrakt från kommunen och ställde några allmänna frågor om rutinerna för uthyrningen till chefen på mark- och exploateringsenheten, Patrik Möller.
Svaret har dröjt.
Men klockan 16.34 på tisdagen återkom kommunens presschef med svar. Tio minuter senare publicerade kommunen ett pressmeddelande om att man nu ska "se över sina rutiner" för hyreskontrakt och hyressättning.
– Vi har blivit uppmärksammade på att vi har ett bristfälligt system för hur lägenheter hyrs ut via mark- och exploateringsenheten här i staden. Detta är självklart inte acceptabelt. Därför tillsätter vi nu en arbetsgrupp som ska gå igenom berörda hyreskontrakt som Mark- och exploateringsenheten förvaltar. Vi ska arbeta fram ett transparent och förutsägbart system som ger staden en tydlig rutin för hur lägenheter hyrs ut samt hur hyror sätts och följs upp, säger Patrik Möller i pressmeddelandet.
Och han bekräftar att det finns frågetecken om hur enskilda tjänstemän agerat.
– Det har också framkommit att jävssituationer uppstått. Vi tar starkt avstånd från detta och ska med nya rutiner se till att det inte kan förekomma i våra verksamheter. Jag beklagar verkligen att detta har kunnat ske och det är något som vi ser mycket allvarligt på, säger Patrik Möller.
De kommande veckorna kommer du kunna läsa mer om tidningens granskning.
Vill du bidra genom att lämna ett tips så kan du använda vår krypterade tipstjänst:
Klicka här!
Eller så kan du kontakta våra reportrar direkt.
Gå till toppen