Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två får dela på Åstorps kulturpris

Det blir dubbelt Nordqvist när kulturpriset delas ut i år. Men nej, de är inte släkt ... Den nu 90-årige musiklärarveteranen Bengt Nordqvist låg bakom att Åstorp fick en av Skånes första musikskolor. Pia Nordqvist belönas för att hon medverkat till ett utökat kulturutbud.

”Jag alltid genomfört saker som jag själv skulle vilja gå på” säger Pia Nordqvist. ”Det har varit ett sätt för mig att kunna fortsätta leka. Lek är jätteviktigt, särskilt för vuxna.”Bild: Niklas Gustavsson
Grattis Pia Nordqvist! Hur känns det?
– Det känns alldeles överväldigande. Nu är det några dagar sedan jag fick beskedet, så lite grand har jag hunnit smälta det, men det är jätteroligt.
Hur kommer det sig att du haft ett sådant glödande engagemang för kulturen?
– Jag tror jag är född sådan. Redan som liten brukade jag hitta på nya lekar som inte fanns, det är ju också en form av kultur. Lite grand var det nog en påverkan hemifrån. Det fanns väl inte något jättestort kulturutbud i Åstorp när jag växte upp men kreativiteten har jag alltid haft.
Fakta

Ur prismotiveringarna:

”Pia Nordqvist är en eldsjäl som ökat det kulturella utbudet i Åstorps kommun. Hon är en sann idéspruta och glädjespridare och hon aktiverar unga som gamla med sin uppfinningsrikedom.”

”Bengt Nordqvist är en av Skånes musikskolepionjärer och såg genom sitt engagemang till att Åstorp i slutet av 1950-talet blev den andra kommunen i hela Skåne som fick en kommunal musikskola.”

Av alla saker du varit med att göra, är det något som du har särskilt goda minnen av?
– Det har varit så mycket. Men det var roligt när vi hade Skånsk afton på Björnen. Piratensällskapet var där och föreläste och vi hade skånsk mat och skånsk musik. En annan gång var ju Alfons Åberg, det var det första vi gjorde för barn. Ungarna gjorde kojor av papplådor vi tiggt i affären. Och så förstås filmklubben, som varit mitt skötebarn.
Vad står på ditt program härnäst?
– Just nu ställer jag ut på Kullasalongen och därefter ska jag vara med på Hillesgården och en utställning i Ängelholm. Sen har jag lite idéer för Åstorp som jag vill genomföra framöver.
Pia Nordqvist delar priset med en annan person med samma efternamn, musikläraren Bengt Nordqvist. Något släktskap finns det dock inte mellan de båda.
Bengt Nordqvists huvudinstrument är fiol och cello och han spelade länge i Åstorps Kammarorkester och Tonicaorkestern. Här är han fångad vid musikskolans 40-årsjubileum.Bild: Barbro Hallin
Bengt Nordqvist undervisade många år på Åstorps musikskola, först på sin fritid, och senare som anställd musiklärare.
– Jag var egentligen anställd som folkskolelärare och så skulle jag ta hand om kören. Så blev det blockflöjt och sedan flera instrument efter hand, säger den nu 90-årige Bengt Nordqvist.
Hur känns det att få kulturpriset?
– Det skulle jag kanske fått för många år sedan, för det är få i dag som kommer ihåg den tiden. Inte ens min egen dotter, men det ska hon få veta nu!
Var fick du engagemanget ifrån?
– Det var nio år som jag slet som ett djur. Jag vet inte varför, men jag var intresserad av det hela. Idag kan jag ångra att min son såg så lite av mig under den tiden. Men jag ville genomföra det jag hade fått för mig.
På senare år har han samlat äldre musiker i det som nu heter Tongivarna. Publiken hittar de på äldreboenden, församlingshem och pensionärsföreningar i Nordvästra Skåne.
– Men det viktigaste är det jag gör på Youtube, där jag visar hur pianoundervisningen kan utvecklas. Det har jag hållit på med sedan 2013. Jag vet inte vad det beror på, men det är någon gen jag har, att jag alltid hittar på saker. Det är det som håller mig uppe sedan min fru dog.
När ska du spela nästa gång?
– På torsdag ska Tongivarna spela på Victoriagården i Skälderviken. Den här månaden har vi tre spelningar. Vi är så populära att vi inte ens hinner repetera!
Gå till toppen